2018. január 24., szerda
Timót

Egyéb XII.kerület

Autószerelőből lett mindenki Simándyja

01.Simándy József_1963_Kotnyek_OSZMI

Simándy József 1963-ban (Fotó: OSZMI)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 címmel nyitott kiállítást a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Simándy József (1916–1997) szeptember 18-án lenne százéves. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.


– Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekese, mindenki Simándyja lett – tudtuk meg Varga-Kovács Annamáriától.

Az OSZMI munkatársa hozzátette, a kiállítás bemutatja mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. A közönség megismerheti azokat az elsőrangú alkotótársakat, rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak és magának az opera műfajának is. A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaznak.

Kapcsolódó Cikkek