2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XII.kerület

Autószerelőből lett mindenki Simándyja

01.Simándy József_1963_Kotnyek_OSZMI

Simándy József 1963-ban (Fotó: OSZMI)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 címmel nyitott kiállítást a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Simándy József (1916–1997) szeptember 18-án lenne százéves. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.


– Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekese, mindenki Simándyja lett – tudtuk meg Varga-Kovács Annamáriától.

Az OSZMI munkatársa hozzátette, a kiállítás bemutatja mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. A közönség megismerheti azokat az elsőrangú alkotótársakat, rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak és magának az opera műfajának is. A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaznak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.