EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,36 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Az űrhajósok több mint hat órán át javították az ISS-t

Bajkonur, 2016. március 14.
Az első orosz-európai Mars-expedíciós program, az ExoMars keretében felbocsátják egy Proton-M hordozórakétával a TGO (Trace Gas Orbiter) ember nélküli űrszondát és a Schiaparelli leszállóegységet a bajkonuri űrközpontban 2016. március 14-én. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség és az Európai Űrügynökség közös expedíciója az élet jelei után fog kutatni a Marson. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) hűtőrendszerét javította egyebek között hat óra 48 percig tartó űrsétáján csütörtökön két amerikai űrhajós – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sajtószolgálata.

Kathleen Rubins és Jeff Williams előbb leszerelte azt a tartályt, amelyet korábban azért helyeztek el, nehogy elszivárogjon a hűtőfolyadék a rendszerből. Ezután ellenőrizték a napelemek rögzítéseit, továbbá felszereltek egy nagy felbontású videokamerát, amellyel a későbbiekben az ISS-re érkező űrhajók össze- és szétkapcsolódását követik majd figyelemmel.

Jeff Williams már az ötödik alkalommal járt a nyílt világűrben, míg társának, Rubinsnak ez volt a második sétája. Az ISS történetében 1998 óta ez volt a 195. űrséta.

Rubins és Williams utoljára augusztus 19-én hagyta el az ISS-t az amerikai Harmony modul kikötőmodulján keresztül. Ekkor előkészületeket tettek egy, a Harmonyhoz hasonló űrmodul fogadására, amely jövőre érkezik. A kikötőmodul képes lesz majd fogadni a SpaceX és a Boeing amerikai vállalatok kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszuláit.

Kapcsolódó Cikkek