2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Tatabánya

Bányász-visszatekintés fotótárlattal

Tíz év munkáiból válogatott Fehér János fotóművész most megnyílt tárlatával.

A bányászhimnusz eléneklésével vette kezdetét Fehér János Visszatekintő című fotókiállításának megnyitója. A tárlatnak a Bányász Művelődési Otthon adott helyet, a falakon pedig tíz év képeit láthatják az érdeklődők, közöttük 13 olyat is, amelyek még sosem voltak kiállítva. A fotós számára több okból is különleges volt a megnyitó, hiszen ezen a napon ünnepelte bányászati szolgálati idejének 30. évfordulóját.


13_FEHERJANOS_FOTOTARLAT_01

Fehér János a megnyitón elmondta, sok nehéz pillanatot élt meg a fotók elkészítése közben, hiszen sokszor a lejutás, a színek, a meleg és a víz is nehezítette munkáját, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy négy fényképezőgépe ment rá az anyag elkészítésére.
Aki végignézi a képeket, láthatja, hogy Fehér János szívét-lelkét beletette ezekbe a fotókba, így sikerült a bányászat legszebb és legnehezebb pillanatait is megörökítenie. A tárlatra talán épp ezért rengetegen voltak kíváncsiak, a helyi elöljárók és sok bányásztárs is megjelent a megnyitón. Ott volt többek között Schmidt Csaba polgármester is, aki elmondta, hogy a fotós munkáival hozzájárul a tatabányai bányászati értékek, a bányászszakma bemutatásához és ezzel nagyban segíti a későbbi nemzedék identitástudatának formálását. A polgármester hangsúlyozta, hogy a bányászszakma tulajdonképpen felépített egy várost, hiszen a bányászattal egy időben lakótelepek épültek, iskolák, kulturális intézmények is létesültek, ez az az örökség, amire Tatabánya tovább tud építkezni. Kiemelte, hogy szükség van az olyan emberekre, mint Fehér János, aki ezeket az értékeket meg akarta és meg tudta mutatni az ismerősöknek, barátoknak, mert felvállalta, hogy a munka mellett elkészíti a bányászok mindennapjait megörökítő fotóit.

13_FEHERJANOS_FOTOTARLAT_02

A képeket tehát mindenképp érdemes tüzetesen megnézni, aki ismeri a bányászlétet, annak azért, aki pedig nem, annak azért. Fehér János fotói sokat elárulnak erről a hivatásról és persze magáról a művészről is.


A Visszatekintő című kiállítás október 31-ig látogatható a Bányász Művelődési Otthonban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.