2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Tatabánya

Bányász-visszatekintés fotótárlattal

Tíz év munkáiból válogatott Fehér János fotóművész most megnyílt tárlatával.

A bányászhimnusz eléneklésével vette kezdetét Fehér János Visszatekintő című fotókiállításának megnyitója. A tárlatnak a Bányász Művelődési Otthon adott helyet, a falakon pedig tíz év képeit láthatják az érdeklődők, közöttük 13 olyat is, amelyek még sosem voltak kiállítva. A fotós számára több okból is különleges volt a megnyitó, hiszen ezen a napon ünnepelte bányászati szolgálati idejének 30. évfordulóját.


13_FEHERJANOS_FOTOTARLAT_01

Fehér János a megnyitón elmondta, sok nehéz pillanatot élt meg a fotók elkészítése közben, hiszen sokszor a lejutás, a színek, a meleg és a víz is nehezítette munkáját, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy négy fényképezőgépe ment rá az anyag elkészítésére.
Aki végignézi a képeket, láthatja, hogy Fehér János szívét-lelkét beletette ezekbe a fotókba, így sikerült a bányászat legszebb és legnehezebb pillanatait is megörökítenie. A tárlatra talán épp ezért rengetegen voltak kíváncsiak, a helyi elöljárók és sok bányásztárs is megjelent a megnyitón. Ott volt többek között Schmidt Csaba polgármester is, aki elmondta, hogy a fotós munkáival hozzájárul a tatabányai bányászati értékek, a bányászszakma bemutatásához és ezzel nagyban segíti a későbbi nemzedék identitástudatának formálását. A polgármester hangsúlyozta, hogy a bányászszakma tulajdonképpen felépített egy várost, hiszen a bányászattal egy időben lakótelepek épültek, iskolák, kulturális intézmények is létesültek, ez az az örökség, amire Tatabánya tovább tud építkezni. Kiemelte, hogy szükség van az olyan emberekre, mint Fehér János, aki ezeket az értékeket meg akarta és meg tudta mutatni az ismerősöknek, barátoknak, mert felvállalta, hogy a munka mellett elkészíti a bányászok mindennapjait megörökítő fotóit.

13_FEHERJANOS_FOTOTARLAT_02

A képeket tehát mindenképp érdemes tüzetesen megnézni, aki ismeri a bányászlétet, annak azért, aki pedig nem, annak azért. Fehér János fotói sokat elárulnak erről a hivatásról és persze magáról a művészről is.


A Visszatekintő című kiállítás október 31-ig látogatható a Bányász Művelődési Otthonban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.