EUR: 303,82 Ft
CHF: 267,32 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Beszorultak a turisták a szikla hasadékába

Tizenegy órán át tartó mentőexpedícióval sikerült lehozni három férfit Ausztrália híres Uluru sziklájáról azután, hogy a tilosban járó turisták beszorultak az óriási vörös monolit egy hasadékába – közölte kedden az Északi Terület illetékes hatósága.

A 23 éves ausztrál túrázók helyi idő szerint hétfő délben ragadtak fenn a 348 méter magas sziklatömbön, ahonnan az Északi Terület mentőegységei szabadították ki őket.

Az incidens nyomán a helyi illetékesek ismételten felszólították a turistákat, hogy ne próbálják megmászni az Ulurut. Vannak kijelölt túraútvonalak azok számára, akik mindenképpen meg akarják hódítani a világhírű sziklatömböt. A turisták egy része azonban tiszteletben tartja az őslakos földtulajdonosok kérését – számukra ugyanis spirituális jelentősége van a vörös monolitnak -, és nem mászik fel a sziklára.

A mostani eset egyik szemtanúja a Fairfax Mediának nyilatkozva azt mondta, hogy a három férfi letért a kijelölt útvonalról, amelyre később már nem tudtak visszatérni.

Eddig mintegy 35-en haltak meg azok közül, akik megpróbálták megmászni az Ulurut: egy részükkel a hőség okozta kimerülés, szívroham, vagy zuhanás végzett.

Legutóbb 2015-ben szenvedtek balesetet a sziklát megmászni próbáló turisták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.

 • Földi László: Háború van Európában

  Földi László: Háború van Európában

  Az Európában elkövetett terrortámadások nem békeidőben történnek, hanem háborús helyzetben, ahol muszlim katonák merényleteket követnek el – jelentette ki Földi László biztonsági szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  A termékek jelölésében és a védjegyek piacán is rendet tenne az agrártárca annak a húszpontos akciótervnek a részeként, amelynek célja az élelmiszerek minőségének javítása és a vásárlói tudatosság növelése – nyilatkozta a Magyar Időknek Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.