2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Külföld

Beszorultak a turisták a szikla hasadékába

Tizenegy órán át tartó mentőexpedícióval sikerült lehozni három férfit Ausztrália híres Uluru sziklájáról azután, hogy a tilosban járó turisták beszorultak az óriási vörös monolit egy hasadékába – közölte kedden az Északi Terület illetékes hatósága.

A 23 éves ausztrál túrázók helyi idő szerint hétfő délben ragadtak fenn a 348 méter magas sziklatömbön, ahonnan az Északi Terület mentőegységei szabadították ki őket.


Az incidens nyomán a helyi illetékesek ismételten felszólították a turistákat, hogy ne próbálják megmászni az Ulurut. Vannak kijelölt túraútvonalak azok számára, akik mindenképpen meg akarják hódítani a világhírű sziklatömböt. A turisták egy része azonban tiszteletben tartja az őslakos földtulajdonosok kérését – számukra ugyanis spirituális jelentősége van a vörös monolitnak -, és nem mászik fel a sziklára.

A mostani eset egyik szemtanúja a Fairfax Mediának nyilatkozva azt mondta, hogy a három férfi letért a kijelölt útvonalról, amelyre később már nem tudtak visszatérni.

Eddig mintegy 35-en haltak meg azok közül, akik megpróbálták megmászni az Ulurut: egy részükkel a hőség okozta kimerülés, szívroham, vagy zuhanás végzett.

Legutóbb 2015-ben szenvedtek balesetet a sziklát megmászni próbáló turisták.

Kapcsolódó Cikkek