EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Bock József: Máig hiányzik a kislányom

Elképesztő lendülettel és alázattal veti bele magát még ma is a munkába Bock József, akinek pincészete Magyarország egyik legdinamikusabb és legnagyobb családi borászatának számít. Ma már az a legfőbb célja, hogy lányára és fiára jól működő vállalkozást hagyjon, de már unokáit is rendszeresen kiviszi a szőlőbe. Feleségével egyetlen szomorúságuk, hogy harmadik gyermeküket fiatalon elvesztették.
bock család1A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett 68 éves borász még ma is élvezi a birtoka és szállodája vezetésével járó munkát. Pedig kamaszként mindenre vágyott, csak arra nem, hogy a földet túrja. Majd minden megváltozott.

– Akkor nőtt be a fejem lágy, amikor leszereltem – mesélt a kezdetekről nevetve Bock József. Hihetetlen, de 18 évesen ittam először bort, akkor kezdtem el ízlelgetni. Gyerekként csak egy dolgot tudtam biztosan. Nem akartam paraszt lenni, aki állandóan a földet túrja! Majd amikor megnősültem, minden megváltozott. Rájöttem, hogy milyen lehetőség van a szőlőben – árulta el a Bock-birodalom tulajdonosa, aki szerint sikerének titka, hogy nem álmai, hanem tervei vannak, amiket meg is valósít.


Álmomban előfordult már, hogy zuhantam egy véget nem érő szakadékba, de szerencsére mindig felébredtem – nevette el magát a sikeres vállalkozó, aki már 35 éve készíti a finomabbnál finomabb nedűket, de csak 24 évvel ezelőtt lett főállású borász. És bár a birtok irányításával rengeteg munka van, a szombatja sokszor az unokáké.

– A fiam kislánya hétéves, a lányom fia pedig már 10 múlt, így ő már egy igazi legény – sorolta a büszke nagypapa. – Szombatonként felmegyünk a hegyre, hogy meglessük a szabadon vágtató szarvasokat, őzeket vagy csak csendben hallgassuk a madarak énekét. Ilyenkor arra is szakítunk időt, hogy szemrevételezzük az ültetvényt. Minden évszakban más és más fontos a szőlőnél, ezeket meg is beszéljük az unokáimmal. Persze őket még nem annyira érdekli a bor, de azért nagyon figyelik, mit hogyan csinálok. Ma már a lányom és a fiam is itt dolgozik velem, ami nagyon jó érzéssel tölt el. Sajnos az egyik lányunkat 19 éves korában elvesztettük, autóbalesetben halt meg. Még ma is nagyon hiányzik – sóhajtott Bock József, aki azt is elárulta, hogy fiúunokáját felesége, Valéria fuvarozza nap mint nap az iskolába.


Az év borásza díjat is elnyerő József elárulta, számára az a legfontosabb, hogy gyermekeinek biztonsággal működő vállalkozást tudjon majd átadni, amit Patrícia szőlész-borász szakmérnök és fia, Valér borásztechnikus visz majd tovább.

Bock József, 25. Budapest Borfesztivál Budavári Palota (Fotó: Máté Krisztián)

Bock József, 25. Budapest Borfesztivál
Budavári Palota (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rogán: Jottányit sem engedünk

  Rogán: Jottányit sem engedünk

  “Ágyútűz fog zúdulni ránk, de ez az ágyútűz egy olyan erődöt fog érni, amelyet a magyar emberek keményen megerősítettek április 8-án. Mi ki fogunk tartani, a bevándorláspolitika ügyében egy jottányit sem engedünk “– mondta a PestiSrácok.

 • Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Már nem is kell átkelniük Európán, az EU áttelepítési programja keretében 40 ezer migránst maga az Európai Bizottság segít ide jutni az áttelepítési programmal, amelybe most újabb 10 ezer főt vonnak be – erről Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs ügyekért felelős tagja nyilatkozott azután, hogy tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel.