EUR: 324,61 Ft
CHF: 281,76 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Belföld

Bock József: Máig hiányzik a kislányom

Elképesztő lendülettel és alázattal veti bele magát még ma is a munkába Bock József, akinek pincészete Magyarország egyik legdinamikusabb és legnagyobb családi borászatának számít. Ma már az a legfőbb célja, hogy lányára és fiára jól működő vállalkozást hagyjon, de már unokáit is rendszeresen kiviszi a szőlőbe. Feleségével egyetlen szomorúságuk, hogy harmadik gyermeküket fiatalon elvesztették.
bock család1A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett 68 éves borász még ma is élvezi a birtoka és szállodája vezetésével járó munkát. Pedig kamaszként mindenre vágyott, csak arra nem, hogy a földet túrja. Majd minden megváltozott.

– Akkor nőtt be a fejem lágy, amikor leszereltem – mesélt a kezdetekről nevetve Bock József. Hihetetlen, de 18 évesen ittam először bort, akkor kezdtem el ízlelgetni. Gyerekként csak egy dolgot tudtam biztosan. Nem akartam paraszt lenni, aki állandóan a földet túrja! Majd amikor megnősültem, minden megváltozott. Rájöttem, hogy milyen lehetőség van a szőlőben – árulta el a Bock-birodalom tulajdonosa, aki szerint sikerének titka, hogy nem álmai, hanem tervei vannak, amiket meg is valósít.


Álmomban előfordult már, hogy zuhantam egy véget nem érő szakadékba, de szerencsére mindig felébredtem – nevette el magát a sikeres vállalkozó, aki már 35 éve készíti a finomabbnál finomabb nedűket, de csak 24 évvel ezelőtt lett főállású borász. És bár a birtok irányításával rengeteg munka van, a szombatja sokszor az unokáké.

– A fiam kislánya hétéves, a lányom fia pedig már 10 múlt, így ő már egy igazi legény – sorolta a büszke nagypapa. – Szombatonként felmegyünk a hegyre, hogy meglessük a szabadon vágtató szarvasokat, őzeket vagy csak csendben hallgassuk a madarak énekét. Ilyenkor arra is szakítunk időt, hogy szemrevételezzük az ültetvényt. Minden évszakban más és más fontos a szőlőnél, ezeket meg is beszéljük az unokáimmal. Persze őket még nem annyira érdekli a bor, de azért nagyon figyelik, mit hogyan csinálok. Ma már a lányom és a fiam is itt dolgozik velem, ami nagyon jó érzéssel tölt el. Sajnos az egyik lányunkat 19 éves korában elvesztettük, autóbalesetben halt meg. Még ma is nagyon hiányzik – sóhajtott Bock József, aki azt is elárulta, hogy fiúunokáját felesége, Valéria fuvarozza nap mint nap az iskolába.


Az év borásza díjat is elnyerő József elárulta, számára az a legfontosabb, hogy gyermekeinek biztonsággal működő vállalkozást tudjon majd átadni, amit Patrícia szőlész-borász szakmérnök és fia, Valér borásztechnikus visz majd tovább.

Bock József, 25. Budapest Borfesztivál Budavári Palota (Fotó: Máté Krisztián)

Bock József, 25. Budapest Borfesztivál
Budavári Palota (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Na képe:

  Na képe:

  Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatparkban született vörös vari (Varecia rubra) négyes ikrek.

 • Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Újjáéleszti a Vona Gábor vezette Jobbik által negligált nemzeti radikalizmust a Toroczkai László alapította Mi Hazánk Mozgalom, amelynek hétvégi zászlóbontó nagygyűlésén nem csak arról döntöttek árpádsávos, gárdamellényes díszletek között, hogy pártként folytatják, hanem arról is, hogy Dúró Dóra az országgyűlésben őket képviseli, mert a Jobbikból kiebrudalt képviselőnő megtartja mandátumát.

 • Püspök búcsúztatta a dombóvári áldozatokat

  Püspök búcsúztatta a dombóvári áldozatokat

  Szombat délelőtt a kisvaszari temetőben a pécsi püspök celebrálásával helyezték örök nyugalomra azt a családot, amelynek autójára Dombóváron két hete rádőlt egy negyvenméteres fa a tomboló viharban.