2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Bombariadó! Csokoládégyár boltjait fenyegették meg

Bombariadó miatt vonultak ki csütörtökön Kijevben a hatóságok az ukrán elnök, Petro Porosenko tulajdonában lévő Roshen csokoládégyár négy márkaüzletéhez és valamennyi édességárusító pontjához.

A 112.ua ukrán televízió értesülése szerint az ukrán állami katasztrófaszolgálat elektronikus üzenetet kapott a kora reggeli órákban, amelyben az állt, hogy “nagy erejű robbanás lesz a Roshen vállalat minden árusító pontján, valamint központi hivatali épületében”. A hatóságok sorban ellenőriznek minden Roshen-csokoládékat árusító helyet az ukrán fővárosban, a katasztrófaelhárítás szakemberei pedig mindaddig a helyszíneken maradnak, amíg meg nem győződnek arról, hogy az adott helyszínen semmi sem fenyegeti az ott tartózkodó emberek életét – közölte Szvitlana Szvodolaha, a szolgálat szóvivője a tévé műsorában.


A szóvivő hozzátette, hogy a fenyegetett üzletekbe és árusítóhelyekre már kiküldték a nyomozócsoportokat bombakereső kutyákkal és műszerekkel.

A Roshen vállalat már nem először kap hasonló fenyegetést, eddig valamennyi hamisnak bizonyult. Az országban sokan nehezményezik, hogy Porosenko még mindig nem adta el az édességipari konszernt, amire több mint két évvel ezelőtti hivatalba lépésekor ígértet tett.


Április elején ismertté vált, hogy Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán, ami súlyos presztízsveszteséget okozott az elnöknek. Porosenko magyarázata szerint éppen azért kellett offshore vállalatokat alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja. Cáfolta, hogy ezen cégeket adófizetés elkerülésére használta volna. Állítása szerint csakis azért jöttek létre, hogy a Roshen irányítását a Rothschild banknak átadhassa, amely vevőt keres a vállalatra. Utóbbi cégcsoport ezt utóbb meg is erősítette, hangsúlyozva, hogy az ukrán elnökkel a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tartalmú szerződést kötöttek, az államfő már nem vesz rész a Rochen cég irányításában.

A Forbes-Ukrajina című újság március végén megjelent számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.