EUR: 312,89 Ft
CHF: 261,32 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Belföld

Damoklész kardja Spéder feje felett

Továbbra is fontolgatja a Magyar Nemzeti Bank, hogy odacsapjon-e a Spéder Zoltán-féle FHB Jelzálogbank vezetésének. Ha végül megteszi, fejek hullhatnak.

Még folyamatban van az az eljárás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyár elején indított az FHB Jelzálogbank ellen – közölte a jegybank a Lokál érdeklődésére. Az MNB június 7-én jelentette be, hogy egyrészt 105 millió forintra büntette a Spéder Zoltán-féle pénzintézetet, másrészt személyi felelősségre vonási vizsgálatot is kezdeményezett a bank vezetőivel szemben. Spéderék ugyan határidőre befizették a tetemes bírságot, azonban a jegybanki döntés kapcsán a bírósághoz fordultak. Könnyen lehet, hamarosan lesz még mit vitatniuk.


Az MNB ugyanis azt is ki akarja deríteni, hogy az FHB Jelzálogbank körül feltárt szabálytalanságok – a bank gyakorlatilag félrevezette saját befektetőit – mennyiben írhatóak a pénzintézet vezetőségének a számlájára. Hogy ebben állást tudjon foglalni, egy úgynevezett személyi felelősségre vonási eljárást kezdeményezett, amely akár az FHB Jelzálogbank jelenlegi menedzsmentjének a fejébe is kerülhet. Ez a vizsgálat ugyanis kifejezetten a „vezető állású személyekre” terjed ki, vagyis az igazgatóságra, a felügyelőbizottságra és az ügyvezetőkre. Spéder Zoltán az igazgatóság elnökeként éppen ilyen, az FHB Jelzálogbank vezető állású személyének számít.

Spéder Zoltán, FHB (Fotó: MTI)

Spéder Zoltán (Fotó: MTI)

Amennyiben a jegybank számára bizonyítottá válik, hogy Spéderék sárosak az ügyben, egészen durva intézkedéseket is foganatosíthatnak. Az egyik ilyen, hogy akár 500 millió forint bírságot is kiszabhatnak, nem az FHB Jelzálogbankra, hanem konkrétan az elmarasztalt személyre. A Magyarország 29. leggazdagabb embereként számon tartott Spédert jó eséllyel még egy ilyen elképesztő nagyságú büntetés se vágná a földhöz, ettől függetlenül a bankárnak lehet mitől tartania.


Az MNB ugyanis jelezte lapunknak, hogy amennyiben a helyzet indokolja, rendkívüli lépésekre is rászánhatja magát, így például visszavonhatja a vezető állású személy engedélyét arra, hogy a bankban vezető tisztséget töltsön be. Vagyis kvázi leválthatja azt, akinek a felelősségét megállapította. Az FHB Jelzálogbank mostani menedzsmentje a jegybank előzetes jóváhagyásával kerülhetett pozícióba. Ha viszont kiderül, hogy a pénzintézeti vezetés súlyosan megszegte az előírásokat, a jegybank kihúzhatja alóluk a szőnyeget és javaslatot tehet új vezetők megválasztására Spéderék bankjában.

FHB Bank. 2016.06.10 ( Fotó: Csudai Sándor )

Fotó: Csudai Sándor

Kapcsolódó Cikkek