EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,40 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Belföld

Diákhitel: Októberben már felvehető az első havi teljes összeg

A tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben részt vevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta: már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben meg is kaphatják.

Happy students smiling at camera together at the college, Image: 217808235, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A szabadfelhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, beiratkozott és még nem múlt el 40 éves (Profimedia)

Mint mondta, a szabad felhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, beiratkozott és még nem múlt el 40 éves. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15–50 ezer forint között határozható meg.

A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel, a hitel csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az évi 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe.

Elmondta azt is, célszerű az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről elindítani, így a személyes adatok azonnal betöltődnek és az igénylőnek csak a diákhitel típusát és az igényelt összeget kell kitöltenie.

Imre Zita szólt arról is, hogy a diákhitelt csak azt követően kell elkezdeni törleszteni, hogy megszűnt az igénylő aktív hallgatói jogviszonya. Az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg a törlesztendő összeget, ez a szabad felhasználású hitelnél nagyjából havi 6 ezer forintot jelent, a kötött felhasználás esetében pedig a felvett összegtől függően 4–11 ezer forint. A harmadik évtől jövedelemarányosan kell törleszteni a felvett hitelt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Megszállták a muszlim férfiak Párizs egyik belvárosi részét. A migránsok nemcsak beszólnak, hanem erőszakoskodnak is a nőkkel, akik már úgy járnak haza a munkából, hogy egy metrómegállóval hamarabb leszállnak és taxiba ülnek.

 • Óriási támogatást kapnak a családok

  Óriási támogatást kapnak a családok

  A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

 • Botka le akarja bontani a kerítést

  Botka le akarja bontani a kerítést

  Hatalomra kerülése után lebontaná a szerb–magyar határon létesített technikai határzárat Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki erről a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszélt.