EUR: 307,92 Ft
CHF: 266,00 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Belföld

Dinnyegaranciák

Már az furcsa volt, hogy júniusban az egyik Budapest környéki nagyáruházban – a népnyelvben „madarasteszkó” – mintha a III. világháború tört volna ki, úgy kapkodták kettesével a dinnyét nyálcsorgató polgártársaink.

Egyszerűen nem értettük, hogy mi van.

Az egy hét alatt elhordott görögdinnye-mennyiség nagyjából azonos lehetett az egész tavalyi szezonéval. Nem sokkal később megjelentek az országutak elmaradhatatlan nyári kellékei – az út menti dinnyeárusok. Az évek során változó marketinggel. Most már büszkén hirdetik tábláikon, hogy magmentes az a dinnye, amit árulnak. Ez azért felvet egy apró kérdést: gyerekkorom (garantáltan GMO-mentes) boldog békeéveiben nagymamáméknál versenyt köpködtük unokatestvéreimmel a dinnyemagokat szanaszét a kertben.

dinnye-wikimedia

Most meg már a magmentesség az elvárás. Ki érti ezt?

Az augusztusi Lőrinc-nap után újabb reklámszöveg jelent meg az út szélén árulóknál: Garantáltan kásamentes dinnye! És persze, ha tévednek, akkor visszaveszik az árut.

Ez sem rossz. Nem is nagyon lehet a mosolyon túl kommentálni. Már csak egy kérdés marad: vajon ebben az országban akad-e egyetlen ember, aki az út szélén vásárolt dinnyét több tíz-száz kilométeres hazaút után felvágva és kásásnak találva bepattan a kocsijába, hogy ugyanezt a távot még kétszer (oda-vissza) megtegye, és ugyanannál a termelőnél-eladónál ugyanarra az eresztésre becserélje?

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem engedünk a 48-ból

    Nem engedünk a 48-ból

    A magyar az furfangos, ravasz, nem szeret veszíteni és éppen ezért felettébb találékony. Ezért a magyaron kiigazodni nagyon-nagyon keveseknek sikerül csupán.

  • Beköltözik az egyetem

    Beköltözik az egyetem

    Hamarosan az Olajág Otthonok lakói is akadémiai hallgatókká válhatnak, a Zsigmond Király Egyetem előadói ugyanis itt is elindítják az Idősek Akadémiája előadás-sorozatát.