2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Dinnyegaranciák

Már az furcsa volt, hogy júniusban az egyik Budapest környéki nagyáruházban – a népnyelvben „madarasteszkó” – mintha a III. világháború tört volna ki, úgy kapkodták kettesével a dinnyét nyálcsorgató polgártársaink.

Egyszerűen nem értettük, hogy mi van.


Az egy hét alatt elhordott görögdinnye-mennyiség nagyjából azonos lehetett az egész tavalyi szezonéval. Nem sokkal később megjelentek az országutak elmaradhatatlan nyári kellékei – az út menti dinnyeárusok. Az évek során változó marketinggel. Most már büszkén hirdetik tábláikon, hogy magmentes az a dinnye, amit árulnak. Ez azért felvet egy apró kérdést: gyerekkorom (garantáltan GMO-mentes) boldog békeéveiben nagymamáméknál versenyt köpködtük unokatestvéreimmel a dinnyemagokat szanaszét a kertben.

dinnye-wikimedia

Most meg már a magmentesség az elvárás. Ki érti ezt?

Az augusztusi Lőrinc-nap után újabb reklámszöveg jelent meg az út szélén árulóknál: Garantáltan kásamentes dinnye! És persze, ha tévednek, akkor visszaveszik az árut.

Ez sem rossz. Nem is nagyon lehet a mosolyon túl kommentálni. Már csak egy kérdés marad: vajon ebben az országban akad-e egyetlen ember, aki az út szélén vásárolt dinnyét több tíz-száz kilométeres hazaút után felvágva és kásásnak találva bepattan a kocsijába, hogy ugyanezt a távot még kétszer (oda-vissza) megtegye, és ugyanannál a termelőnél-eladónál ugyanarra az eresztésre becserélje?

Kapcsolódó Cikkek

 • Svájcban futtattak magyar lányokat

  Svájcban futtattak magyar lányokat

  Svájcban és Magyarországon is lecsaptak a rendőrök egy prostituáltakat futtató társaság ellen, négyen közülük őrizetben vannak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság péntek reggel a police.

 • Várakozáson felül nőnek a bérek

  Várakozáson felül nőnek a bérek

  A várakozásoknál lényegesen magasabb, átlagosan 12-13 százalékos keresetemelés lesz idén a versenyszférában, a bértárgyalások a legtöbb helyen már lezárultak – írja érdekképviseleti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők pénteki száma.

 • Megkezdődött Gyárfás tárgyalása – Fotók!

  Megkezdődött Gyárfás tárgyalása – Fotók!

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap-e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Gyárfás: Abszurd a gyanúsításom

  Gyárfás: Abszurd a gyanúsításom

  Abszurd felvetésnek nevezte meggyanúsítását Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében.