EUR: 304,79 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Egyoldalú tűzszünet lép életbe

Egyoldalú tűzszünetet jelentettek be a kelet-ukrajnai szeparatista vezetők kedden, Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter kijevi látogatásának előestéjén.

A helyi sajtó szerint a fegyvernyugvást a “jó szándék jeleként” jelentette be Ihor Plotnickij és Olekszandr Zaharcsenko, a magát önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki és Donyecki Népköztársaság vezetői. A szakadár vezetők felszólították a Nyugat-barát kijevi kormányt, hogy a szerdán éjfélkor életbe lépő tűzszünetet “vegye komolyan”.

Hivatalosan 2015 óta tűzszünet van életben a kelet-ukrajnai területeken, amelyet azonban a felek újra és újra megsértettek. Emellett a konfliktusövezetben szeptember elejétől – az iskolaév kezdetétől – is fegyvernyugvást jelentettek be, de azóta ismét kiéleződött a helyzet.

Eközben a német diplomácia vezetője szerdán francia kollégájával, Kijevbe utazik, ahol megpróbálnak új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával “nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek”.

Az ország forrongó keleti területén újabb összecsapásokban az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét, és a kormányerők további 15 tagja megsebesült – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A szakadárok ugyanakkor cáfolták, hogy közük lenne a katonák halálához.

Eduard Baszurin, a nemzetközileg el nem ismert Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője a nap folyamán a maga részéről azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában a szakadárok három fegyverese is életét vesztette.

Petro Porosenko ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a 2017. évi költségvetés védelmi kiadásait szeretné megduplázni átszámítva 4,3 milliárd euróra (mintegy 1,33 ezer milliárd forintra). A konfliktus sújtotta volt szovjet tagköztársaság költségvetéséről a kijevi parlament dönt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.