EUR: 310,44 Ft
CHF: 259,19 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Egyoldalú tűzszünet lép életbe

Egyoldalú tűzszünetet jelentettek be a kelet-ukrajnai szeparatista vezetők kedden, Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter kijevi látogatásának előestéjén.

A helyi sajtó szerint a fegyvernyugvást a “jó szándék jeleként” jelentette be Ihor Plotnickij és Olekszandr Zaharcsenko, a magát önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki és Donyecki Népköztársaság vezetői. A szakadár vezetők felszólították a Nyugat-barát kijevi kormányt, hogy a szerdán éjfélkor életbe lépő tűzszünetet “vegye komolyan”.


Hivatalosan 2015 óta tűzszünet van életben a kelet-ukrajnai területeken, amelyet azonban a felek újra és újra megsértettek. Emellett a konfliktusövezetben szeptember elejétől – az iskolaév kezdetétől – is fegyvernyugvást jelentettek be, de azóta ismét kiéleződött a helyzet.

Eközben a német diplomácia vezetője szerdán francia kollégájával, Kijevbe utazik, ahol megpróbálnak új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak.


Frank-Walter Steinmeier kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával “nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek”.

Az ország forrongó keleti területén újabb összecsapásokban az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét, és a kormányerők további 15 tagja megsebesült – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A szakadárok ugyanakkor cáfolták, hogy közük lenne a katonák halálához.

Eduard Baszurin, a nemzetközileg el nem ismert Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője a nap folyamán a maga részéről azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában a szakadárok három fegyverese is életét vesztette.

Petro Porosenko ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a 2017. évi költségvetés védelmi kiadásait szeretné megduplázni átszámítva 4,3 milliárd euróra (mintegy 1,33 ezer milliárd forintra). A konfliktus sújtotta volt szovjet tagköztársaság költségvetéséről a kijevi parlament dönt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek