2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Egyre több dzsihadista tér vissza Európába

A német hatóságok az Európába visszatérő dzsihadisták egyre növekvő számára figyelmeztetnek – írta vasárnap a Welt am Sonntag című német lap biztonsági szolgálatoktól származó információkra hivatkozva.

A újság szerint mivel az iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyre súlyosabb veszteségeket könyvel el Szíriában és Irakban, várhatóan egyre több harcosa tér vissza Európába.


Mintegy hatezer, válságövezetben járt európai dzsihadista egyharmada tér haza, és Holger Münch a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője arra figyelmeztetett, hogy ez biztonsági kockázatot jelent. “Sok esetben ők rendkívül radikalizálódtak, katonailag képzettek, brutálissá tette őket a háború, és van harci tapasztalatuk” – hangoztatta Münch.

A szíriai vagy iraki háború sújtotta övezetekben lévő dzsihadisták szoros kapcsolatokat létesítenek egymással, és hazatérésük után határokon átnyúló hálózatokat építenek ki, amelyek már elérték Európát, amire bizonyíték volt a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői közötti kapcsolat is. Münch szerint a terrorfenyegetettség növekedése miatt hatékonyabb információcserét kell teremteni az európai hírszerző szolgálatok között.


Ugyanebben a lapban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maasen arra figyelmeztetett, hogy a hazatérők több mint 70 százaléka tevékenyen részt vett a szíriai vagy iraki harcokban, vagy kapott ehhez kiképzést.

Az Interpolhoz egyre gyakrabban érkeznek Szíriából és Irakból olyan információk, hogy üres útlevelekhez jutnak hozzá a dzsihadisták. Jelenleg mintegy ötezer ilyen szíriai és 250 iraki útlevelet tartanak számon a bűnüldöző hatóságok, és ilyen útleveleket birtokolt a novemberi párizsi merényletek legalább két elkövetője, aki álnéven érkezett Európába.

A Welt am Sonntag információi szerint egyre gyakrabban érkeznek Szíriából a dzsihadisták haláláról érkező álhírek. Megakadályozandó a halottnak vélt dzsihadisták beutazását a kontinensre, a schengeni információs rendszerből (SIS) újabban nem is törlik a halottakat.

Thomas de Maziere német belügyminiszter a Bild című napilapban szombaton megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy jelenleg Németországban mintegy 520 iszlamista harcos van, aki képes lenne önállóan vagy többedmagával, csoportban elkövetni merényleteket. A “potenciális támadókon” kívül 360 olyan emberről tudnak, akik közeli kapcsolatban állnak velük.

Maziere szerint Németországra egyaránt fenyegetést jelentenek a terrorcsoportok és a fanatikus “magányos farkasok” is. A titokban Európába szivárgott terrorsejtek észrevétlenül készítik elő merényleteiket – amint a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőiről utólag kiderül -, de a magányos merénylőkre még nehezebb fényt deríteni.

A belügyminiszter hozzátette, hogy a szakszolgálatok minden tőlük telhetőt megtesznek a “potenciális terroristák” megfigyelésére, és idén már több letartóztatás is történt.

Németországot mindeddig elkerülték a párizsi és belgiumihoz hasonló brutális merényletek, de július végén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a würzburgi és an ansbachi támadások elkövetését. A Würzburgnál július 18-án történt támadásban 5 ember, a július 22-én Ansbachban végrehajtott robbantásos merényletben 15 ember sebesült meg. A würzburgi merénylővel végeztek az elfogására érkezett rendőrök, az ansbachi támadó a robbanásban életét vesztette.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Világjáró vizsla

    A nap képe: Világjáró vizsla

    Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.

  • Morvai elítélte Macron terveit

    Morvai elítélte Macron terveit

    Morvai Krisztina, Európai Parlamenti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén szólalt fel Emmanuel Macron francia elnök Európai Egyesült Államok víziója ellen és állt ki a nemzetek Európája mellett.