2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Egyre több dzsihadista tér vissza Európába

A német hatóságok az Európába visszatérő dzsihadisták egyre növekvő számára figyelmeztetnek – írta vasárnap a Welt am Sonntag című német lap biztonsági szolgálatoktól származó információkra hivatkozva.

A újság szerint mivel az iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyre súlyosabb veszteségeket könyvel el Szíriában és Irakban, várhatóan egyre több harcosa tér vissza Európába.


Mintegy hatezer, válságövezetben járt európai dzsihadista egyharmada tér haza, és Holger Münch a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője arra figyelmeztetett, hogy ez biztonsági kockázatot jelent. “Sok esetben ők rendkívül radikalizálódtak, katonailag képzettek, brutálissá tette őket a háború, és van harci tapasztalatuk” – hangoztatta Münch.

A szíriai vagy iraki háború sújtotta övezetekben lévő dzsihadisták szoros kapcsolatokat létesítenek egymással, és hazatérésük után határokon átnyúló hálózatokat építenek ki, amelyek már elérték Európát, amire bizonyíték volt a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői közötti kapcsolat is. Münch szerint a terrorfenyegetettség növekedése miatt hatékonyabb információcserét kell teremteni az európai hírszerző szolgálatok között.


Ugyanebben a lapban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maasen arra figyelmeztetett, hogy a hazatérők több mint 70 százaléka tevékenyen részt vett a szíriai vagy iraki harcokban, vagy kapott ehhez kiképzést.

Az Interpolhoz egyre gyakrabban érkeznek Szíriából és Irakból olyan információk, hogy üres útlevelekhez jutnak hozzá a dzsihadisták. Jelenleg mintegy ötezer ilyen szíriai és 250 iraki útlevelet tartanak számon a bűnüldöző hatóságok, és ilyen útleveleket birtokolt a novemberi párizsi merényletek legalább két elkövetője, aki álnéven érkezett Európába.

A Welt am Sonntag információi szerint egyre gyakrabban érkeznek Szíriából a dzsihadisták haláláról érkező álhírek. Megakadályozandó a halottnak vélt dzsihadisták beutazását a kontinensre, a schengeni információs rendszerből (SIS) újabban nem is törlik a halottakat.

Thomas de Maziere német belügyminiszter a Bild című napilapban szombaton megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy jelenleg Németországban mintegy 520 iszlamista harcos van, aki képes lenne önállóan vagy többedmagával, csoportban elkövetni merényleteket. A “potenciális támadókon” kívül 360 olyan emberről tudnak, akik közeli kapcsolatban állnak velük.

Maziere szerint Németországra egyaránt fenyegetést jelentenek a terrorcsoportok és a fanatikus “magányos farkasok” is. A titokban Európába szivárgott terrorsejtek észrevétlenül készítik elő merényleteiket – amint a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőiről utólag kiderül -, de a magányos merénylőkre még nehezebb fényt deríteni.

A belügyminiszter hozzátette, hogy a szakszolgálatok minden tőlük telhetőt megtesznek a “potenciális terroristák” megfigyelésére, és idén már több letartóztatás is történt.

Németországot mindeddig elkerülték a párizsi és belgiumihoz hasonló brutális merényletek, de július végén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a würzburgi és an ansbachi támadások elkövetését. A Würzburgnál július 18-án történt támadásban 5 ember, a július 22-én Ansbachban végrehajtott robbantásos merényletben 15 ember sebesült meg. A würzburgi merénylővel végeztek az elfogására érkezett rendőrök, az ansbachi támadó a robbanásban életét vesztette.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.