2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Belföld

Európa élére állt a Gránit Bank

Egész Európában úttörővé vált a Gránit Bank azzal, hogy szeptember közepén az egész kontinensen egyedülálló mobilfizetési tárcát vezetett be.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Mostanra több mint ezer ügyfél közel 2000-szer fizetett a Gránit Bank Gránit Pay rendszerével. A digitális fizetési mód mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiderült: a Mastercard hazai és nemzetközi szakértőinek bevonásával kidolgozott szisztéma nem csak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló.


A Gránit Pay több szempontból is forradalmi, talán ezért is tartott hónapokig a lefejlesztése. Az eredmény mindenestre magáért beszél, hiszen a kemény munka eredményeképp Európában elsőként jelent meg a bankkártya digitalizációján alapuló okostelefonos mobilfizetési megoldás. A legnagyobb újdonsága talán az, hogy a rendszer a MasterCard felhő alapú technológiájával működik, amely azt jelenti, hogy nincs szükség egy külön biztonságos SIM-kártyára a mobilfizetéshez. A Gránit Bank ügyfeleinek egy androidos, NFC-képes (ez egy speciális funkció, “érintéses kommunikációt” jelent) mobilra van csupán szükségük. A megoldás komolyságát talán jól mutatja, hogy az USA-ban és az Egyesült Királyságban az Apple is ugyanezt a technológiát használja, még ha nem is mint banki alkalmazást.

A gyakorlatban a mobilfizetés úgy néz ki, hogy az ügyfél a mobilbankjában egy kattintással digitalizálni tudja a hagyományos bankkártyáját, ezután ha be van kapcsolva a telefonján az NFC, akkor már fizethet is a mobiljával. A fizetés biztonságát lehet növelni azzal a beállítással, hogy lezárt képernyővel ne működjön a mobilfizetés. A fizetéshez nincsen szükség élő netkapcsolatra, az első 10 fizetés offline módban is működik. A megoldás legnagyobb hátránya, hogy az Apple készülékeivel egyelőre nem működik.


Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

A sajtóeseményen ott volt Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója arról beszélt, hogy a pénzintézet digitális üzleti modellje idén is jól teljesít. – A gránit Bank 185 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 125 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta 2016 első nyolc hónapját – közölte. Jelezte: a Gránit Bank azért is bízik a Gránit Pay-ben, mert a statisztikák szerint az érintéses fizetés egyre népszerűbb Magyarországon. A jegybank szerint az ilyen vásárlások egy év alatt megduplázódtak.

A bemutatón részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A politikus örömét fejezte ki a Gránit Bank innovatív megoldása kapcsán, már csak azért is, mert az állam 45 százalékos részesedéssel bír a pénzintézetben. – Az a törekvés, hogy a felhasználók kényelmes és biztonságos banki tranzakciókat vehessenek igénybe, egybeesik a kormány szándékával – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elképesztő az emberek bizalma

    Elképesztő az emberek bizalma

    Ez az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztáraknál leginkább a tagokról szólt. A pénztártagok egyértelművé tették, hogy rendkívül megbízhatónak tartják az egészségmegőrzésükhöz és az anyagilag biztos nyugdíjas éveikhez kulcsfontosságú pénztári megoldásokat.

  • Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

    Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

    Schilling Árpád teljes mellszélességgel kiáll Havas Henrik áldozatai mellett. A rendező a Lokálnak elmondta, a szexuális zaklatás minden formáját elítéli, aki így bánik a nőkkel, annak a bíróságon a helye, ahogy szerinte Havasnak is.