2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Külföld

Felgyújtották a 120 méteres makettet – Videó!

Számos rendezvénnyel emlékeznek meg Londonban a 350 éve történt, a város nagy részét elpusztító tűzvészről. A brit főváros 80 százaléka lett a lángok martaléka az 1666. szeptember 2. és 5. között tomboló tűzben.

Koncertekkel, kiállításokkal, változatos művészi ábrázolásokkal és előadásokkal idézik meg a történelmet. A tűzben megsemmisült, majd újjáépített barokk Szent Pál-székesegyház kupolájára például lángokat vetítenek.


Szombaton ledöntik azt a 23 ezer, könnyűbetonból készült dominósort, amelyet több kilométeres sorba rendezve állítottak fel a belvárosban.

Az eseménysorozat kiemelkedő látványossága egy Temzén felállított installáció: David Best amerikai művész londoni óvárosról készült 120 méteres fa makettjét felgyújtják, az eseményt az interneten is figyelemmel követhetik az érdeklődők.


Az évforduló alkalmából bélyegkollekciót adott ki pénteken a brit posta: a John

Higgins művész által készített hat bélyeg képregényszerűen mutatja be a tűz történetét.

Mire a lángokat végleg sikerült eloltani 1666. szeptember 5-én, több mint 13 ezer lakóház, 87 templom és számos ikonikus épület égett le. Tönkretette London fallal védett középkori városrészét, 80 ezer ember otthonát. Közülük mintegy 70 ezren váltak otthontalanná. Bár a halálozási arány állítólag nagyon alacsony volt, a mai napig nem tudni, pontosan hányan vesztették életüket a tűzben. A becslések szerint tízen.

Philip Parker, a brit Királyi Posta szóvivője szerint a nagy londoni tűzvész a város történetének egyik legszörnyűbb eseménye. “A tűz okozta mérhetetlen pusztítás ellenére az eset lehetőséget adott a város nagy részének megújítására és arra, hogy kialakulhasson London mai formája” – fejtette ki Parker.

A tűz a Pudding Lane-en, egy pékségben kezdődött, ahol később régészek megolvadt edénydarabokat találtak. Vizsgálatok szerint hőmérséklete egykor elérte az 1250 Celsius-fokot. Az edényt a Londoni Múzeumban állították ki, az intézmény Fire! Fire! (Tűz! Tűz!) című kiállítása végigvezeti a látogatókat az 1666-os eseményeken.

Kapcsolódó Cikkek