2018. április 25., szerda
Márk

Sport

Futva tér vissza a világ- és Európa-bajnok Hirling Zsolt

Két évvel visszavonulása után új célokat talált magának a sport világában Hirling Zsolt. Az egykori világ- és Európa-bajnok, háromszoros olimpiai résztvevő evezős jövőre szeretne részt venni az ironmanen, felkészülése első lépéseként rajthoz áll szeptember 11-én a Wizz Air Budapest Félmaratonon.

hirling

Hirling Zsolt a futásban találta meg magának az új kihívást

Hirling Zsolt saját megfogalmazása szerint július végén ”kattant el kissé az agya”, és megelégelve a semmittevést, úgy döntött ismét az aktív életmódot választja.
– A szervezetem nagyon megérezte azt a közel két évet, amit kihagytam – ismerte el az év magyar evezősének kétszer  is megválasztott egykori olimpikon – Kezdetnek feladtam néhány felesleges időtöltésnek vélt dolgot, például kevesebbet foglalkoztam az okostelefonommal,  nem töltöttem annyi időt a Facebookon, és a játékapplikációkra is jóval ritkábban kattintottam.
Mint mondta, sosem volt egy futóőrült, de  hasznos sportnak tartja a futást, mely ha megvan hozzá az elszántság, bárhol és bármikor űzhető.
– Szeretem, hogy mérhető a teljesítményem, stabilan és folyamatosan kapom a visszajelzéseket – érvelt a futás mellett Zsolt, aki az első edzések alkalmával fájdalmasan szembesült azzal, hogy állóképessége már nem a régi. – Nagyon mélyről indultam el, az 5 és fél perces átlag kilométerek rosszul estek 10 ezer méteren, ehhez képest néhány napja már a 4 perc 50 másodperces tempót is jól bírtam. Az izmaim jól reagáltak, a robbanékonysággal már egészen elégedett vagyok, az állóképességemen azonban még van mit javítani.
Márpedig szükség lesz rá, hiszen szeptember 11-én a félmaratoni táv, azaz 21 kilométer vár rá a Városligetben. Zsolt tisztában van azzal, hogy a mintegy öt hetes felkészülés után még bőven messze van élsportolói formájától, azonban hajtja a kíváncsiság, hogy mire lesz képes versenyhelyzetben. Korábban az ilyen szituációk ugyanis rendre a legjobbat hozták ki belőle, ahogy tartják róla, igazi adrenalin függő. A nagy világversenyeken szinte kivétel nélkül a legjobbjait evezte, és ez az ösztön a civil életben is jellemző maradt rá. Reményei szerint a vasárnapi megmérettetésen képes lesz hozni a 2011-es szintjét, amikor 3 óra 12 perc alatt teljesítette a maratont 3:12 alatt teljesítette
– Most a célom az, hogy 1 óra 36 perc alatt fussam le a 21 kilométert.  Az utóbbi edzéseket már jó érzésekkel zártam, fejlődök, a margitszigeti heti minimum négy futásnak megvan az eredménye, de folyamatosan figyelem a testem, s csak addig feszegetem a határaim, amíg jól esik. A futás mellett biciklizem, és az ősz folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni az úszás is. A hónapok közepén és végén pedig egy 2000 és egy 6000 méteres ergométeres evezéssel kontrollálom az edzettségi állapotom – mesélt a felkészülés kereteiről Hirling Zsolt, aki idén egyelőre csak a Wizz Air Budapest Félmaratonra nevezett be, de a folytatást sem tartja kizártnak. A cél az ironman teljesítése, azonban néhány utcai futóverseny tovább színesítheti addig a naptárát.


Kapcsolódó Cikkek

  • Elhunyt Henri Michel

    Elhunyt Henri Michel

    Hetvenéves korában elhunyt Henri Michel, aki szövetségi kapitányként 1986-ban világbajnoki bronzérmes lett a francia labdarúgó-válogatottal, 1984-ben pedig Los Angelesben olimpiát nyert a nemzeti csapattal.

  • Gasquet a Bazilika előtt teniszezett

    Gasquet a Bazilika előtt teniszezett

    Életében nem játszott ilyen szép helyen Richard Gasquet. A budapesti Gazprom Open ATP-tornán szereplő francia teniszező a Szent István Bazilika előtt a versenyt reklámozandó ütögetett a jövő hazai reménységeivel.