EUR: 323,96 Ft
CHF: 281,05 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb VIII.kerület

Golyó sem fog benneteket

Számos fontos helyszínük volt a fővárosban az 1956-os eseményeknek, de ha a forradalom „szívére” kellene rámutatni, egész biztosan mindenki a pesti srácok otthonára, Józsefvárosra szavazna. A kerület egész eseménysorozattal ünnepli a hatvanadik évfordulót.

Egy kórház alagsoráról bizonyára senki nem gondolná, hogy otthont adhat egy ellenzéki szellemi körnek. Nyilván ezért döntött úgy hatvan esztendővel ezelőtt Obersovszky Gyula, hogy itt rejti el csoportját és annak felbecsülhetetlen kincseit: a működő nyomdagépeket. Ebben az illegális műhelyben készültek az Élünk! című lap számai, amelyeket titokban terjesztettek városszerte. Az újság rendkívüli hatással volt az ellenzéki erőkre és az eseményekre, még arra is képes volt, hogy a forradalom leverése után pontosan egy hónappal, 1956. december 4-én tüntetést hirdessen a Hősök terére. Ez volt a néma női tüntetés, amelyet megidézve emléksétákat szerveznek Józsefvárosban. A Golyó sem fog benneteket című tematikus túra a nők szemszögéből tekinti át a kerületi forradalmi helyszíneket.


Pesti srác szobor Corvin mozi (Fotó: Máté Krisztián)

A pesti srácokat idéző szobor a Corvin közben (Fotó: Máté Krisztián)

A több időpontban is meghirdetett séta azonban csak egy azon események közül, amelyekkel Józsefváros ünnepel. Ott voltunk, láttuk, átéltük címmel beszélgetéssorozatot rendeznek szombatonként 17 órai kezdettel a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban (Horánszky utca 13.). A beszélgetéseken az események résztvevői, valamint kutatók mesélnek olyan részletekről, amelyeket eddig nem hallottunk a forradalomról.

A Golyó sem fog benneteket című túra útvonala: Pollack Mihály tér–Bródy Sándor utca–Szentkirályi utca–Rákóczi út–Kenyérmező utca–II. János Pál pápa tér– Népszínház utca–Rákóczi tér–József körút–Nap utca–Práter utca–Kisfaludy utca–Üllői út–Corvin köz.

Tervezett sétaidőpontok:

október 8–9-én 9 és 14 órai kezdettel,

október 15-én 14 órától.

Esőnap: október 16.

Jelentkezni a magnasfertaly@gmail.com címen lehet.

Különleges események helyszíne szeptember 20-tól a Horváth Mihály tér is. A szervezők Pesti Srácok Emlékpark néven egy olyan kulturális, közösségi színteret hoztak létre, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg, emléket állítva a meghatározó eseményeknek csakúgy, mint a hétköznapoknak. Az emlékpark október 23-ig, keddtől vasárnapig délelőtt 10 órától este 21.30-ig látogatható a Horváth Mihály téren.


Az önkormányzat hivatalos ünnepségét október 23-án 10 órától a Corvin közben tartják.

Ünnepi programsorozat Józsefvárosban

Október. 4. 15 óra – VERSSZÍNHÁZ: Arccal a földön a XX. század – Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínháza. Az előadás anyagát a váci börtönben raboskodó politikai elítéltek verseiből válogatta össze a kiváló színészházaspár. Az előadásnak a Józsefvárosi Galéria (József krt. 70.) ad otthont.

Október 4. 16.15 – ELŐADÁS: dr. Tóth József történész a magyar forradalom és szabadságharc három részre tagolható eseményeit ismerteti. Szó lesz a különböző belpolitikai irányzatokról és azokról a külpolitikai eseményekről, amelyek meghatározták a magyar ügy alakulását és elvezettek azok véres letiprásáig. A beszélgetést szintén a Józsefvárosi Galériában lehet meghallgatni.

Október. 18. 15.15 – ELŐADÁS: 1956 világhatása címmel tart előadást dr. Tóth József történész a Józsefvárosi Galériában. Az előadó a világ csodálatát kiváltó magyar forradalom letörése utáni hazai megtorlással, Nagy Imre és társai romániai internálásával, a Kádár-rendszer fokozatos stabilizálásával, az események értékelésével, emlékének megőrzésével foglalkozik.

Október. 22. 20 óra – KONCERT: Berta Zsolt és az Amondó zenekar 2016-os, vagyis az 56-os forradalom hatvanadik évfordulóján megjelent nagylemezének bemutatóját a forradalom emlékének és szellemiségének ajánlja. Az album címadó dala – LUK VAN – a forradalom lyukas zászlajának szimbolikáját és annak mai aktualitását járja körül. A szövegközpontú albumot kiváló, nemzetközi szinten is népszerű és jegyzett muzsikusok készítették, most pedig élőben mutatják be. Az előadásnak a Darshan udvar ad helyet (Krúdy Gyula utca 7.).

November. 4. 18 óra – KIÁLLÍTÁS: Lengyel–magyar plakátkiállítás nyílik a Józsefvárosi Galériában. A kiváló polonista, Kovács István írja: „956 októberének legmegrázóbb művészi alkotása, dokumentuma Franciszek Starowieyski grafikus plakátja, amely egy könnyező galambot ábrázol. Ihletője egyszerre Picasso és az októberi pesti utca, amelynek macskakövein – a lengyelek szemében – az 1944-ben felkelt Varsó romhalmaz-mozaikja is kirajzolódott. Az 1944-es varsói felkelés lengyel és az 1956-os budapesti felkelés magyar fiatal hőseit, mártírjait egy közösségé tette »a haza iránt érzett viszonzatlan szerelem«. A varsói felkelésben elesett lengyel fiatalok nyírfakeresztjei fölött Picasso galambja siratja Magyarországot. Ez a falragasz volt látható a lengyel utcákon kitett láda-perselyek fölött és a véradó-állomásokon. Ez a plakát emelkedett transzparens formájában a magyar nép mellett tüntetők feje fölé”. A tárlat díjtalanul látogatható.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.