EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Gyász! Elhunyt Simon Peresz volt izraeli államfő

DEAD SEA/JORDAN,17MAY09 -Shimon Peres, Presedint of Israel captured during the World Economic Forum on the Middle East at the Dead Sea in Jordan, May 17, 2009.
Copyright èa href="http://www.weforum.org">World Economic Forum[/a] (èa href="http://www.weforum.org">www.weforum.org[/a])/Photo by Nader Daoud

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Simon Peresz volt izraeli államfő, Nobel-békedíjas politikus.

Mint arról beszámoltunk szeptember 27-én jelentős, visszafordíthatatlan rosszabbodás történt Izrael 2014-ben visszavonult kilencedik államelnökének neurológiai állapotában, akit egy Tel-Aviv melletti kórház intenzív osztályán ápoltak.

Pereszt két héten át lélegeztető gépen tartották, de akkor állapotát sikerült stabilizálni, és az agyvérzése utáni válságos napot követően enyhe javulást tapasztaltak az orvosok, noha öntudatát nem nyerte vissza teljes egészében.

Peresz az év eleje óta küzdött kisebb-nagyobb egészségi problémákkal. Januárban enyhe szívinfarktuson esett át, amelyet ezt követően szívkatéterezéssel gyógyítottak. Tavasszal több alkalommal is kórházba szállították szívproblémák miatt, amelyek ellen nyáron vérhígító szedését írták elő az orvosok. Valószínűleg ez a gyógyszer is felelős agyvérzéséért.

Reggel sajtótájékoztatót tartottak a Tel-Aviv melletti Siba kórházban, ahol az orvosok nevében veje és családi orvosa, Rafi Valden közölte, hogy Peresznek élete utolsó két hetében, agyvérzése után nem voltak fájdalmai, s korábban mindvégig igen aktív életet élt, dolgozott is, és külföldi rendezvényeken szólalt fel.

A sajtótájékoztatón fia, Hemi Peresz a család nevében köszönetet mondott a kórház személyzetének az utolsó hetekben nyújtott áldozatos munkájukért. Peresz végakaratának megfelelően egy rászorulónak adományozták szemének kötőhártyáját, de ezt a nyolcvan évesnél idősebb szervadományozók szabályai szerint csak ideiglenesen használják fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.