2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb IX.kerület

Gyermekéleteket ment a milliós adomány

Kiemelkedő nagyságú, több mint négymillió forintos támogatást nyújtott az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó utcai Gyermekklinikája onkológiai osztályának. A pénzből egy életmentő diffúziós kapacitásmérőt szerzett be a kórház, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át.

Mint a Lokál Extra megtudta, a diffúziós kapacitásmérő készülék azért nélkülözhetetlen a daganatos gyermekek számára, mert tudja mérni a légzésfunkciót, azaz hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagokból a véráramba.


ELGYA5

A készülék azért nélkülözhetetlen a daganatos gyermekek számára, mert képes mérni a légzésfunkciót

Különösen olyan gyermeknél elengedhetetlen ez, akinél tüdőáttétet diagnosztizálnak, mellkasi sugárkezelésben részesül vagy olyan kemoterápiás kezelést kap, amely a tüdő szövetét károsíthatja. A készülék segít korán észlelni a légzésfunkció beszűkülését és ezáltal korai gyógyszeres beavatkozást tesz lehetővé.
– A Tűzoltó utcai gyermekklinika munkájához felbecsülhetetlen segítséget jelent az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közreműködése, hiszen kiemelten járul hozzá, hogy sikeresen küzdjünk a daganatos gyermekek életéért – fejtette ki a készülék átadásakor dr. Szabó András, a gyermekklinika igazgatója.

ELGYA2

Az adomány nagy segítség a kórháznak

Dr. Csóka Mónika osztályvezető főorvos pedig már arról beszélt, hogy még mindig nagyon lassan terjed el a köztudatban, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható.
– Ma Magyarországon a leukémia egyik típusából, az akut limfoid leukémiából például már a gyermekek közel 90 százaléka véglegesen kigyógyítható. Azt a hiedelmet, hogy a rákbetegség egyenlő a halállal – amely a gyermekek esetében ma már egészen biztosan nem igaz –, nagyon nehéz felülírni.


Fodor Zsuzsa pszichológus, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora elmondta, 12 éve segítenek a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi lehetnek, hogy egyre több rákos gyermeket tudnak hatásosan kezelni.
– Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget.
Lapunk megtudta, az érintett családok rendszeres, jelenleg havi 25 ezer forintos támogatást kapnak az alapítványtól. Szociális, lelki segítséget jelent a Szelidi-tó partján lévő térítésmentes, integrált, kalandokban gazdag nyári tábor, ahol több mint 100 daganatos gyermekről és testvéreikről orvosok, nővérek és szociális munkások gondoskodnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.