2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb IX.kerület

Gyermekéleteket ment a milliós adomány

Kiemelkedő nagyságú, több mint négymillió forintos támogatást nyújtott az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó utcai Gyermekklinikája onkológiai osztályának. A pénzből egy életmentő diffúziós kapacitásmérőt szerzett be a kórház, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át.

Mint a Lokál Extra megtudta, a diffúziós kapacitásmérő készülék azért nélkülözhetetlen a daganatos gyermekek számára, mert tudja mérni a légzésfunkciót, azaz hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagokból a véráramba.


ELGYA5

A készülék azért nélkülözhetetlen a daganatos gyermekek számára, mert képes mérni a légzésfunkciót

Különösen olyan gyermeknél elengedhetetlen ez, akinél tüdőáttétet diagnosztizálnak, mellkasi sugárkezelésben részesül vagy olyan kemoterápiás kezelést kap, amely a tüdő szövetét károsíthatja. A készülék segít korán észlelni a légzésfunkció beszűkülését és ezáltal korai gyógyszeres beavatkozást tesz lehetővé.
– A Tűzoltó utcai gyermekklinika munkájához felbecsülhetetlen segítséget jelent az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közreműködése, hiszen kiemelten járul hozzá, hogy sikeresen küzdjünk a daganatos gyermekek életéért – fejtette ki a készülék átadásakor dr. Szabó András, a gyermekklinika igazgatója.

ELGYA2

Az adomány nagy segítség a kórháznak

Dr. Csóka Mónika osztályvezető főorvos pedig már arról beszélt, hogy még mindig nagyon lassan terjed el a köztudatban, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható.
– Ma Magyarországon a leukémia egyik típusából, az akut limfoid leukémiából például már a gyermekek közel 90 százaléka véglegesen kigyógyítható. Azt a hiedelmet, hogy a rákbetegség egyenlő a halállal – amely a gyermekek esetében ma már egészen biztosan nem igaz –, nagyon nehéz felülírni.


Fodor Zsuzsa pszichológus, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora elmondta, 12 éve segítenek a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi lehetnek, hogy egyre több rákos gyermeket tudnak hatásosan kezelni.
– Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget.
Lapunk megtudta, az érintett családok rendszeres, jelenleg havi 25 ezer forintos támogatást kapnak az alapítványtól. Szociális, lelki segítséget jelent a Szelidi-tó partján lévő térítésmentes, integrált, kalandokban gazdag nyári tábor, ahol több mint 100 daganatos gyermekről és testvéreikről orvosok, nővérek és szociális munkások gondoskodnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.