EUR: 307,81 Ft
CHF: 287,24 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Hatalmas terrortámadást hajtott végre az Iszlám Állam, rengeteg halott

Aleppó, 2016. április 29.
Szíriaiak lakóházak romjai között Aleppóban, miután a szíriai kormányerők újabb légi csapást mértek az ország második legnagyobb városára 2016. április 28-án. Az al-Kudsz kórház és egy lakóépület ellen végrehajtott támadásban legkevesebb harminc ember életét vesztette. (MTI/EPA/Zuhir al-Simale)

Pokolgépek robbantak hétfőn egy időben kormányzati épületeknél és katonai létesítményeknél több szíriai városban, valamint a kurd fegyveresek ellenőrzése alatt álló területen, az összesített adatok szerint negyvennél többen haltak meg, és a sebesültek száma is e körül mozog – közölte az állami televízió.

A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

A beszámoló szerint robbanások voltak a tengerparti Tartúszban, Homsz tartomány székhelyén, továbbá Homsztól nyugatra, a főváros, Damaszkusz külterületein, valamint az északkeleti el-Haszeke városban. Az áldozatok pontos száma nem ismert, különféle források más és más adatokat közölnek. A szíriai válság eseményeit nyomon követő, londoni központú, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet úgy tudja, hogy a robbantásokban összesen 47-en haltak meg.

A fővárostól 220 kilométerre északnyugatra fekvő Tartúszban reggel – helyi idő szerint – nyolckor, a várost Damaszkusszal összekötő autóúton, az Arzuna nevű hídnál egy merénylő felrobbantotta az autójába rejtett pokolgépet. Utána a helyszínen összegyűlt tömegben egy másik merénylő működésbe hozta a testére erősített robbanóövet. A legutóbbi hírek szerint összesen legalább harmincöten meghaltak, 45-en pedig megsebesültek.

Homsz tartomány kormányzója azt mondta, hogy autóba rejtett pokolgép robbant egy katonai ellenőrzőpontnál a terület azonos nevű székhelyén, Homszban, és kioltotta négy katona életét, hetet pedig súlyosan megsebesített.

A Damaszkusztól 720 kilométerre fekvő el-Haszekében egy öngyilkos merénylő egy téren robbantotta fel a motorkerékpárjára szerelt pokolgépet. Öten meghaltak, többek között a kurd önvédelmi erők harcosai, akik sikeres küzdelmet vívnak az iszlamistákkal.

Merénylet történt a közép-szíriai Szabbúra és Bádzsa közötti úton is, rendőrségi adatok szerint ott egy ember meghalt, három pedig megsebesült.

Az OSDH szerint robbanásokról érkeztek hírek az északkelet-szíriai Kamisli városából is.

Kezdetben még azt sem lehetett tudni, hogy van-e összefüggés a különböző helyszíneken történt merényletek között, ám pár órával később az Iszlám Állam nevű dzishadista terrorszervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség azt közölte, hogy az összes érintett városban az Iszlám Állam harcosai követték el a hétfői öngyilkos merényleteket.

Damaszkusz szerint a támadásokat megtorlásként követték el amiatt, hogy a kormányerők visszafoglalták az észak-szíriai Aleppó városban az egy hónapja elveszített területeket, és ezzel ismét bezárult az ostromgyűrű a város lázadó negyedei körül.

A felkelők szerint az Iszlám Állam nincs jelen Aleppóban.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy a légierő csapásokat mért a dzsihadisták állásaira három különböző helyszínen, ugyanakkor nem hozta összefüggésbe a robbantásokat a légitámadásokkal.

A szíriai tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz koordinációs központ eközben azt közölte, hogy további kilenc település csatlakozott az úgynevezett megbékélési folyamathoz Homsz és Latakia tartományban. Az orosz védelmi tárca ellenőrzése alatt álló központ szerint 563-ra növekedett azoknak a szíriai településeknek a száma, amelyek csatlakoztak ehhez a folyamathoz.

Korábbi beszámolók szerint a békefolyamat elfogadásával a települések vállalják, hogy nem fognak fegyvert a kormányerők ellen és visszatérnek a kormány ellenőrzése alá az adott térségben.

Az orosz központ emellett közölte: több lázadócsoporttal folyatódnak a megbeszélések a békefolyamathoz való csatlakozásról Homsz, Latakia, el-Kuneitra és Hama tartományokban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

 • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.

 • Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Miután az önkormányzat alkalmazottai lesózták az utakat az olasz határ menti, délnyugati-szlovéniai Sezana városában, titokzatos hal- és sonkaszag kezdett terjengeni a környéken, a kutyák pedig “megbolondultak”, és ki akartak törni az udvarokból – közölte a szlovén és a horvát sajtó szerdán.