2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Hazai pályán verték laposra Merkelt

Komoly pofonba szaladt bele Angela Merkel pártja a hétvégi tartományi választásokon. A német kancellár láthatóan viszi a szavazatokat a CDU-tól, az ok pedig Mutti Merkel menekültpolitikája.

Berlin, 2016. július 23. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 23-án, egy nappal a müncheni olimpia parkban található Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után. A támadásban a német rendőrség szerint egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 27-et megsebesített. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Angela Merkel (Fotó: MTI)

Szimbolikus vereséget szenvedett el Angela Merkel pártja vasárnap a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választásokon: éppen egy évre rá, hogy a német kancellár bejelentette, megnyitják a határokat a menekültek előtt, a CDU mindössze 19 százalékos eredményre volt képes. Ezzel a helyi politikai erők rangsorában a harmadik helyre szorultak vissza. A CDU történetében a háború óta nem volt ilyesmire példa, Angela Merkelnek pedig azért is lehet különösen fájó, mert a saját választókörzete is ebben a tartományban van.


Eközben az Alternatíva Németországnak (AfD) – amely egyértelműen bevándorlás- és Európai Unió-ellenes – csaknem 21 százalékot ért el. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták húzták be, ők alakíthatnak koalíciót a CDU-val és szerezhetnek többséget a Landtagban.

A Lokálnak Kiss J. László Németország-szakértő értékelte az eredményeket. A professzor azt mondta, a hétvégi választás Merkel menekültpolitikájának a vizsgája is volt egyben. – Egyértelműen látszik, hogy a migránskrízis mindent felülír, nem a helyi, hanem az országos viszonyok alapján döntöttek a választók – emelte ki.


Kiss J. László úgy látja, Angela Merkel sárga lapot kapott a lakosságtól, hogy ideje változtatnia bevándorlással kapcsolatos nézetein. Két hét múlva a német fővárosban tartanak voksolást, aztán jövő tavasszal Észak-Rajna-Vesztfália jön, szeptemberben pedig országos parlamenti választások következnek Németországban.

Ennek a sorozatnak meglehetősen rossz pozícióból vághat neki Mutti Merkel, a németek 51 százaléka ugyanis nem akarja, hogy a kancellár újrázzon. – Angela Merkel nem hozza, hanem viszi a szavazatokat, a sorsa decemberben dőlhet el – fogalmazott a szakértő. Akkor rendezik a CDU kongresszusát, és amennyiben Merkelt nem választják meg pártelnöknek, szinte biztos, hogy kancellárjelölt sem lesz. – Menekültügyben érezhetően szigorított a német állam, Merkel azonban nem jutott el odáig, hogy felülbírálja önmagát és szembeforduljon a bevándorlással. Erre a jövőben se látok sok esélyt – húzta alá Kiss J. László.

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.