EUR: 304,85 Ft
CHF: 276,62 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Hazai pályán verték laposra Merkelt

Komoly pofonba szaladt bele Angela Merkel pártja a hétvégi tartományi választásokon. A német kancellár láthatóan viszi a szavazatokat a CDU-tól, az ok pedig Mutti Merkel menekültpolitikája.

Berlin, 2016. július 23. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 23-án, egy nappal a müncheni olimpia parkban található Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után. A támadásban a német rendőrség szerint egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 27-et megsebesített. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Angela Merkel (Fotó: MTI)

Szimbolikus vereséget szenvedett el Angela Merkel pártja vasárnap a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választásokon: éppen egy évre rá, hogy a német kancellár bejelentette, megnyitják a határokat a menekültek előtt, a CDU mindössze 19 százalékos eredményre volt képes. Ezzel a helyi politikai erők rangsorában a harmadik helyre szorultak vissza. A CDU történetében a háború óta nem volt ilyesmire példa, Angela Merkelnek pedig azért is lehet különösen fájó, mert a saját választókörzete is ebben a tartományban van.

Eközben az Alternatíva Németországnak (AfD) – amely egyértelműen bevándorlás- és Európai Unió-ellenes – csaknem 21 százalékot ért el. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták húzták be, ők alakíthatnak koalíciót a CDU-val és szerezhetnek többséget a Landtagban.

A Lokálnak Kiss J. László Németország-szakértő értékelte az eredményeket. A professzor azt mondta, a hétvégi választás Merkel menekültpolitikájának a vizsgája is volt egyben. – Egyértelműen látszik, hogy a migránskrízis mindent felülír, nem a helyi, hanem az országos viszonyok alapján döntöttek a választók – emelte ki.

Kiss J. László úgy látja, Angela Merkel sárga lapot kapott a lakosságtól, hogy ideje változtatnia bevándorlással kapcsolatos nézetein. Két hét múlva a német fővárosban tartanak voksolást, aztán jövő tavasszal Észak-Rajna-Vesztfália jön, szeptemberben pedig országos parlamenti választások következnek Németországban.

Ennek a sorozatnak meglehetősen rossz pozícióból vághat neki Mutti Merkel, a németek 51 százaléka ugyanis nem akarja, hogy a kancellár újrázzon. – Angela Merkel nem hozza, hanem viszi a szavazatokat, a sorsa decemberben dőlhet el – fogalmazott a szakértő. Akkor rendezik a CDU kongresszusát, és amennyiben Merkelt nem választják meg pártelnöknek, szinte biztos, hogy kancellárjelölt sem lesz. – Menekültügyben érezhetően szigorított a német állam, Merkel azonban nem jutott el odáig, hogy felülbírálja önmagát és szembeforduljon a bevándorlással. Erre a jövőben se látok sok esélyt – húzta alá Kiss J. László.

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Kapcsolódó Cikkek

  • Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy visszatáncolt attól az egyezségtől, amelynek értelmében közel kétezer menedékkérőt fogadott volna be azok közül, akiket Pápua Új-Guineán, illetve Naurun fenntartott táboraiban szállásolt el, a canberrai kormány szerint azonban ilyen megállapodás soha nem létezett.

  • Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést – számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.