2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Hazai pályán verték laposra Merkelt

Komoly pofonba szaladt bele Angela Merkel pártja a hétvégi tartományi választásokon. A német kancellár láthatóan viszi a szavazatokat a CDU-tól, az ok pedig Mutti Merkel menekültpolitikája.

Berlin, 2016. július 23. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 23-án, egy nappal a müncheni olimpia parkban található Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után. A támadásban a német rendőrség szerint egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 27-et megsebesített. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Angela Merkel (Fotó: MTI)

Szimbolikus vereséget szenvedett el Angela Merkel pártja vasárnap a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választásokon: éppen egy évre rá, hogy a német kancellár bejelentette, megnyitják a határokat a menekültek előtt, a CDU mindössze 19 százalékos eredményre volt képes. Ezzel a helyi politikai erők rangsorában a harmadik helyre szorultak vissza. A CDU történetében a háború óta nem volt ilyesmire példa, Angela Merkelnek pedig azért is lehet különösen fájó, mert a saját választókörzete is ebben a tartományban van.


Eközben az Alternatíva Németországnak (AfD) – amely egyértelműen bevándorlás- és Európai Unió-ellenes – csaknem 21 százalékot ért el. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták húzták be, ők alakíthatnak koalíciót a CDU-val és szerezhetnek többséget a Landtagban.

A Lokálnak Kiss J. László Németország-szakértő értékelte az eredményeket. A professzor azt mondta, a hétvégi választás Merkel menekültpolitikájának a vizsgája is volt egyben. – Egyértelműen látszik, hogy a migránskrízis mindent felülír, nem a helyi, hanem az országos viszonyok alapján döntöttek a választók – emelte ki.


Kiss J. László úgy látja, Angela Merkel sárga lapot kapott a lakosságtól, hogy ideje változtatnia bevándorlással kapcsolatos nézetein. Két hét múlva a német fővárosban tartanak voksolást, aztán jövő tavasszal Észak-Rajna-Vesztfália jön, szeptemberben pedig országos parlamenti választások következnek Németországban.

Ennek a sorozatnak meglehetősen rossz pozícióból vághat neki Mutti Merkel, a németek 51 százaléka ugyanis nem akarja, hogy a kancellár újrázzon. – Angela Merkel nem hozza, hanem viszi a szavazatokat, a sorsa decemberben dőlhet el – fogalmazott a szakértő. Akkor rendezik a CDU kongresszusát, és amennyiben Merkelt nem választják meg pártelnöknek, szinte biztos, hogy kancellárjelölt sem lesz. – Menekültügyben érezhetően szigorított a német állam, Merkel azonban nem jutott el odáig, hogy felülbírálja önmagát és szembeforduljon a bevándorlással. Erre a jövőben se látok sok esélyt – húzta alá Kiss J. László.

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

epa05520417 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Francois Hollande (R) arrive at the 25th Evian Franco-German meeting in Evian-les-Bains, France, 02 September 2016. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.