EUR: 310,97 Ft
CHF: 265,19 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Külföld

Hazajárnak nyaralni a német menekültek

Bár hivatalosan az üldöztetés elől menekültek el otthonról, több németországi migráns is hazaruccant üdülni a nyáron – írta meg a Die Welt. A német lap olyan bevándorlókra hivatkozik forrásként, akik beadták a menekültkérelmüket, a német adatbázisokban pedig munkanélküliként vannak nyilvántartva. – Szíriába, Afganisztánba vagy Libanonba utaznak, azután visszatérnek Németországba – olvasható a cikkben.

Idomeni, 2016. március 11. Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Idomeni, 2016. március 11.
Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hírt a német munkaügyi hivatal egyik szóvivője is megerősítette, mint mondta, „előfordul ilyesmi”. Jelezte: hivatalosan nem vezetnek statisztikát erről, de dolgoznak azon, hogy átfogó képet kapjanak a hasonló esetekről.


Sok következményre persze nem kell számítani, mert bár valóban furcsán hat, ha valaki éppen oda utazik vissza, ahonnan a háborúk és a nyomor elől útra kelt, ennek jogi akadályai egyelőre nincsenek. Sőt a német szabályozás szerint minden menekültstátust kérőnek jár 21 nap, amikor elhagyhatja a bejelentett tartózkodási helyét anélkül, hogy azt előre bejelentené. A Die Welt viszont arról is beszámol, hogy a német belügy felszólította a munkaügyi hivatalokat: adjanak tájékoztatást a tárcának azokról, akik menekültként a származási országaikba járnak haza.

A történet azért válthat ki komolyabb felháborodást, mert a német állam a lakhatáson túl legalább 400 euró havi segélyt biztosít a bevándorlóknak, de ez a gyermekek számától függően több is lehet. A 120 ezer forintnak megfelelő összeget akkor is utalják, ha a jogosult éppen vakációzik.


Idomeni, 2016. március 10. Demonstráló migránsok német zászlóval a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Idomeni, 2016. március 10.
Demonstráló migránsok német zászlóval a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 9-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó Cikkek