2018. április 21., szombat
Konrád

Sport

Ifjabb Balzsay Károly: Szemléletváltásra van szükség a magyar ökölvívásban

Mivel dr. Kovács László, ökölvívóink szövetségi kapitánya két ciklus letöltése után beadta lemondását, a sportági szakszövetségnek új helyzettel kellett szembe néznie. Dr. Csötönyi Sándor úgy döntött, ambiciózus fiatal szakember kezébe adják az irányítást, így az új kapitán ifjabb Balzsai Károly lett.

Schwerin, 2012. április 22. A címvédő magyar BALZSAY Károly ünnepel, miután az utolsó menetben technikai K. O.-val győzött kazah származású német kihívója, Dimitri Sartison ellen az Ökölvívó Világszövetség, a WBA profi nagyközépsúlyú bajnoki címéért rendezett bokszmérkőzésen a németországi Schwerinben 2012. április 21-én. (MTI/EPA/Jens Büttner)

Balzsay Károly sportolói pályafutása után most szövetségi kapitányként is sikerekre vágyik (MTI/EPA/Jens Büttner)

Balzsay Károly mindössze 37 éves. Sportolóként szerzett Európa-bajnoki ezüstérmet, de a WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét is elhódította.


– Bevallom őszintén, versenyzőként még nem éreztem úgy, hogy az edzői munka lesz majd az én utam. Édesapám példáján is jól láttam, hogy milyen kőkemény ez a pálya. Sportvezetőként viszont szerettem volna az ökölvívás mellett maradni. Később ahogy belekóstoltam a szakmába a ringen kívül is, persze, hogy megfordult a fejemben, hogy majd vezetem a csapatot.

Balzsay hozzátette, ha nem jelöltek volna ki szövetségi kapitányt, akkor is pályázott volna a posztra.


– Közvetlenül az ifi és a felnőtt válogatott felkészítéséért leszek felelős. Tudom, hogy nem egyszerű a feladat, de mindig is szerettem a kihívásokat.

Szemléletváltásra van szüksége mindenkinek a magyar ökölvívásban, a versenyzőktől kezdve a klubedzőkig. Nagyon bízom benne, hogy két éves szívós munkával fel tudunk zárkózni és megközelítjük az erős nemzetközi szintet. Kőkemény feladat, amihez koncentrált felkészülésre lesz szükség ahhoz, hogy 2020-ra mindenki számára elfogadható eredményt érjünk el.

Balzsay Károly ifj

Szeptember 19-én már el is kezdik a felkészülést

A szakember sokáig nem pihenhet, hiszen már szeptember 19-én kezdődik a munka az ifjúsági világbajnokságra, mely november közepén lesz Szentpéterváron.

– Elég rövid az idő, hiszen augusztus közepéig az olimpia bűvöletében éltünk. Azért még van párc hetünk összerázni a csapatot, remélem, hogy elég lesz. Kezdésnek elég szép feladat.

Mivel Balzsay ökölvívó családban nőtt fel, kérdés, hogy szerettei hogyan fogadták a kinevezését?
– Mindannyian tisztában vannak vele, hogy ez a tevékenység mivel jár, mennyi időt emészt fel. Nem mondom, hogy örömmel, de elfogadták a döntésemet. Ugyanakkor talán büszkék is rám, hogy ezt a komoly feladatot bízták rám.

Kapcsolódó Cikkek