EUR: 312,83 Ft
CHF: 261,12 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb XIII.kerület

Ilyen lesz az új Puskás Ferenc Stadion

Lenyűgöző lesz az új Puskás Ferenc Stadion. A város szívében, Zugló közepén épülő stadion terveit Skardelli György vezetésével készítették el, a látványképek pedig most láttak napvilágot.

14ker_puskas2

A látvány a régi, de minden más új (fotó:epiteszforum.hu)

Három évvel ezelőtt, 2013 áprilisában született kormányhatározat a Puskás Ferenc Stadion jövőjét illetően. Ennek értelmében a 60 éves épület építészettörténeti és városképi szempontból értékes karakterelemeinek – lépcsőpilonok, toronyépület – megtartása, megújítása mellett azok szerves beépítésével egy legmagasabb igényeket kielégítő, XXI. századi stadiont kell építeni.


14ker_puskas

Visszaköszön a múlt (fotó:epiteszforum.hu)

A létesítmény az eltelt több mint hat évtized alatt a minőségéből fakadóan szerves része lett a városképnek, így annak alapjait a jövőben sem szabad megváltoztatni. Az évek során a labdarúgás rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte, a stadionok kialakításának mind az európai szövetség, az UEFA, mind a világszövetség, a FIFA előírásainak meg kell felelnie. A megváltozott követelmények miatt az egykor jól működő épület korszerűtlenné vált, így elkerülhetetlen lett az átépítése.

A lelátók elbontása mellett az épület lényeges karakterelemei megmaradnak. A nyugati oldalon lévő lépcsőtornyok a keleti oldalra történő tükrözésével létrejövő két ív között épül fel a mai igényeket legmagasabb szinten kielégítő, a nemzetközi szintű küzdőtérre szerkesztett lelátójú stadion. A lépcsőtornyok az egykori és az új kompozíció meghatározó elemei, azokat eredeti funkciójuk megtartásával, az eredeti tervek felhasználásával építik újjá. A lépcsőtornyok továbbra is a középső és a felső lelátórészek nézőkkel való feltöltését, illetve az onnan való menekítést szolgálják. A ráépítéssel kiegészített toronyépület múzeumi funkciót kap, amely egyúttal a jelentős külföldi létesítményekből jól ismert és kedvelt stadiontúrák kiindulási és befejezési pontja lesz. A múzeum tematikáját tekintve alapvetően a magyar labdarúgás több mint százéves történetére nyújt visszatekintést, azon belül kiemelkedő szerepet kap az Aranycsapat és kapitánya, Puskás Ferenc relikviáinak bemutatása.


14ker_puskas3

Tágas belső tér várja a szurkolókat (fotó:epiteszforum.hu)

Kapcsolódó Cikkek

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.