EUR: 307,11 Ft
CHF: 282,03 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XIII.kerület

Ilyen lesz az új Puskás Ferenc Stadion

Lenyűgöző lesz az új Puskás Ferenc Stadion. A város szívében, Zugló közepén épülő stadion terveit Skardelli György vezetésével készítették el, a látványképek pedig most láttak napvilágot.

14ker_puskas2

A látvány a régi, de minden más új (fotó:epiteszforum.hu)

Három évvel ezelőtt, 2013 áprilisában született kormányhatározat a Puskás Ferenc Stadion jövőjét illetően. Ennek értelmében a 60 éves épület építészettörténeti és városképi szempontból értékes karakterelemeinek – lépcsőpilonok, toronyépület – megtartása, megújítása mellett azok szerves beépítésével egy legmagasabb igényeket kielégítő, XXI. századi stadiont kell építeni.

14ker_puskas

Visszaköszön a múlt (fotó:epiteszforum.hu)

A létesítmény az eltelt több mint hat évtized alatt a minőségéből fakadóan szerves része lett a városképnek, így annak alapjait a jövőben sem szabad megváltoztatni. Az évek során a labdarúgás rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte, a stadionok kialakításának mind az európai szövetség, az UEFA, mind a világszövetség, a FIFA előírásainak meg kell felelnie. A megváltozott követelmények miatt az egykor jól működő épület korszerűtlenné vált, így elkerülhetetlen lett az átépítése.

A lelátók elbontása mellett az épület lényeges karakterelemei megmaradnak. A nyugati oldalon lévő lépcsőtornyok a keleti oldalra történő tükrözésével létrejövő két ív között épül fel a mai igényeket legmagasabb szinten kielégítő, a nemzetközi szintű küzdőtérre szerkesztett lelátójú stadion. A lépcsőtornyok az egykori és az új kompozíció meghatározó elemei, azokat eredeti funkciójuk megtartásával, az eredeti tervek felhasználásával építik újjá. A lépcsőtornyok továbbra is a középső és a felső lelátórészek nézőkkel való feltöltését, illetve az onnan való menekítést szolgálják. A ráépítéssel kiegészített toronyépület múzeumi funkciót kap, amely egyúttal a jelentős külföldi létesítményekből jól ismert és kedvelt stadiontúrák kiindulási és befejezési pontja lesz. A múzeum tematikáját tekintve alapvetően a magyar labdarúgás több mint százéves történetére nyújt visszatekintést, azon belül kiemelkedő szerepet kap az Aranycsapat és kapitánya, Puskás Ferenc relikviáinak bemutatása.

14ker_puskas3

Tágas belső tér várja a szurkolókat (fotó:epiteszforum.hu)

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.