EUR: 309,90 Ft
CHF: 289,33 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Egyéb XIII.kerület

Ilyen lesz az új Puskás Ferenc Stadion

Lenyűgöző lesz az új Puskás Ferenc Stadion. A város szívében, Zugló közepén épülő stadion terveit Skardelli György vezetésével készítették el, a látványképek pedig most láttak napvilágot.

14ker_puskas2

A látvány a régi, de minden más új (fotó:epiteszforum.hu)

Három évvel ezelőtt, 2013 áprilisában született kormányhatározat a Puskás Ferenc Stadion jövőjét illetően. Ennek értelmében a 60 éves épület építészettörténeti és városképi szempontból értékes karakterelemeinek – lépcsőpilonok, toronyépület – megtartása, megújítása mellett azok szerves beépítésével egy legmagasabb igényeket kielégítő, XXI. századi stadiont kell építeni.

14ker_puskas

Visszaköszön a múlt (fotó:epiteszforum.hu)

A létesítmény az eltelt több mint hat évtized alatt a minőségéből fakadóan szerves része lett a városképnek, így annak alapjait a jövőben sem szabad megváltoztatni. Az évek során a labdarúgás rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte, a stadionok kialakításának mind az európai szövetség, az UEFA, mind a világszövetség, a FIFA előírásainak meg kell felelnie. A megváltozott követelmények miatt az egykor jól működő épület korszerűtlenné vált, így elkerülhetetlen lett az átépítése.

A lelátók elbontása mellett az épület lényeges karakterelemei megmaradnak. A nyugati oldalon lévő lépcsőtornyok a keleti oldalra történő tükrözésével létrejövő két ív között épül fel a mai igényeket legmagasabb szinten kielégítő, a nemzetközi szintű küzdőtérre szerkesztett lelátójú stadion. A lépcsőtornyok az egykori és az új kompozíció meghatározó elemei, azokat eredeti funkciójuk megtartásával, az eredeti tervek felhasználásával építik újjá. A lépcsőtornyok továbbra is a középső és a felső lelátórészek nézőkkel való feltöltését, illetve az onnan való menekítést szolgálják. A ráépítéssel kiegészített toronyépület múzeumi funkciót kap, amely egyúttal a jelentős külföldi létesítményekből jól ismert és kedvelt stadiontúrák kiindulási és befejezési pontja lesz. A múzeum tematikáját tekintve alapvetően a magyar labdarúgás több mint százéves történetére nyújt visszatekintést, azon belül kiemelkedő szerepet kap az Aranycsapat és kapitánya, Puskás Ferenc relikviáinak bemutatása.

14ker_puskas3

Tágas belső tér várja a szurkolókat (fotó:epiteszforum.hu)

Kapcsolódó Cikkek

  • Tavaszi napfürdő

    Tavaszi napfürdő

    Lillafüred a borsodiak egyik kedvenc tavaszi kirándulóhelye. A Palotaszálló épülete, amely eredetileg kormányüdülőként, a II.

  • Tízmilliárd forintból újulhatnak meg a közutak

    Tízmilliárd forintból újulhatnak meg a közutak

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hivatalosan is lezárta a téli útüzemeltetési időszakot. A tavaszias időjárás beköszöntével újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei.