EUR: 318,79 Ft
CHF: 274,12 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Külföld

Intenzív légicsapások érték Aleppót

Legalább 91 halottja van az észak-szíriai Aleppóban a felkelők kezén lévő negyedek elleni pénteki intenzív bombázásoknak – közölte Hamza al-Kátib, az egyik helyi kórház igazgatója. Emellett több mint 40 épület megsemmisült a nap folyamán – adta hírül Ammar as-Selmo, a Szíriai Polgári Védelem nevű, “fehérsisakosoknak” is nevezett csoport helyi vezetője.

A bombázások a Szíriai Polgári Védelem Kelet-Aleppóban lévő négy központjából hármat romboltak le, ezzel megszakították a mentőmunkálatokat végző csoport tevékenységét. A támadások megsemmisítették a csoport üzemanyagraktárát is – ismertette Selmo. Hozzáfűzte: a csoport tevékenységét fel kellett függeszteni az üzemanyaghiány, felszerelésük megsemmisülése, valamint a bombázás intenzitása miatt.


A damaszkuszi rezsim harci repülőgépei már második napja nagyszabású légi támadásokat hajtanak végre a felkelők és kormányerők közt megosztott városban.

Aleppó bombázása és ágyúzása még hosszabb ideig is eltarthat, utána a hadsereg földi offenzívát tervez a felkelők kerületei ellen – közölte a nap folyamán a szíriai állami hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó szíriai katonai tisztségviselőre hivatkozva.


Damaszkusz hétfőn felmondta a Moszkva és Washington által kimunkált korábbi, egyhetes fegyvernyugvást.

A Right Livelihood Award Alapítvány csütörtökön közölte, hogy a szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó “fehérsisakosok” kapták idén az egyik Alternatív Nobel-díjat. A díj bírálóbizottsága kiemelte azt a “kivételes bátorságot, érzékenységet és humanitárius elkötelezettséget”, amellyel a “fehérsisakosokként” ismertté vált szervezet dolgozik a polgárháború bajbajutottjainak mentésén. A 2013-ban alapított csoportban, amely az infrastruktúra helyreállításában is részt vesz, jelenleg 3 ezer helyi önkéntes dolgozik. A Right Livelihood Award alapítvány szerint mintegy 60 ezer ember köszönheti életét a fehérsisakosoknak, míg önkénteseik közül több mint 100-an vesztették életüket munka közben. Most először kapta az elismerést szíriai díjazott.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek