EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Külföld

Italt fogyasztó turistákat bírságoltak meg

Egyetlen éjszaka alatt hét turistát bírságoltak meg Rómában a frissen felújított Spanyol lépcsőn, mert italt fogyasztottak ott “nem megengedett időben”.

A hatóságok összesen 900 euró (275 ezer forint) pénzbüntetést szabtak ki két litván, két lengyel, két Srí Lanka-i és egy olasz állampolgárra a sok pénzért renovált műemlék “házirendjének” megsértése miatt.

Az olasz főváros egyik jelképének számító 18. századi műemléket csütörtökön adták át újra a nagyközönségnek a kilenc hónapig tartó és 1,5 millió euróba – csaknem félmilliárd forintba – kerülő restaurálás után.

A tavaly októberben kezdett renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

Építészek, művészek és egyéb értelmiségiek egy csoportja petíciót indított az ismét egykori fényében ragyogó monumentális lépcsősor központi, fehér márvány részének legalább éjszakára történő lezárásáért, hogy megóvják a rongálástól, a szennyezéstől és a méltatlan viselkedéstől.

Virginia Raggi római polgármester elutasította, hogy akár részlegesen is lezárják a turisták elől a nevezetességet, de parancsba adta a főváros rendőrségének, hogy fokozott figyelemmel legyen a műemléken időzők viselkedésére és lépjen közbe, ha valaki “tábort akarna verni” a lépcsőn.

A Spanyol lépcső védelmére kibocsátott városházi rendelet tiltja az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. Az ilyesmit szabálysértésként kezelik, a rongáló vagy szennyezők ellen pedig büntetőeljárás indul.

Az önkormányzat egyenruhás és “fedett” rendőrökkel figyelteti az átadás óta a lépcsőt a nap minden órájában nagy tömegben ellepő turisták, látogatók viselkedését.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcsőt, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, legutóbb 20 éve újították fel.

A Bulgari luxusékszercég 1,5 millió eurót (459 millió forint) ajánlott fel a vállalat központi üzletétől mindössze néhány méterre magasodó műemlék helyreállítására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

  Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

  Bankjegyeket fújt a szél szombaton este a bajor autópályán, ugyanis egy német férfi elveszette pénzzel teli szatyrát, amelyben vállalkozása bevételét szállította motoron.

 • Migráció elleni is tüntettek

  Migráció elleni is tüntettek

  Elég a migrációból, állítsuk meg az inváziót jelszóval vonultak fel tünteők Milánóban, a szintén észak-olaszországi Bolognában viszont a migránsok befogadása mellett demonstráltak szombaton a G7-es csúcstalálkozó zárásával egy időben, miután egy nap alatt mintegy kétezer embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és Olaszország partjai között.

 • Nem csökken a terrorveszély Németországban

  Nem csökken a terrorveszély Németországban

  Nem csökken az iszlamista terror veszélye Németországban, továbbra is azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nagyszabású támadást akar végrehajtani német földön – mondta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke egy vasárnapi interjúban.