2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Itt a második fecske

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, amely elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta a lépést. Az MTI által megkérdezett elemzők pozitív meglepetésnek nevezték a hírt, ami várhatóan hatással lehet a Moody’s novemberi döntésére is.

New York, 2011. augusztus 8. Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő cég New York-i székházáról készült felvétel. 2011. augusztus 5-én a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú távú adóskockázati besorolását a legjobb minősítésről, az AAA-ról egy fokozattal lejjebb, az AA+-ra módosította. A világ legnagyobb gazdaságát most először minősítette le a Standard & Poor's az amerikai államháztartási hiány és a kormány növekvő adósságállománya keltette aggodalmak miatt. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Már a Standard & Poor’s-nál sem piros a lámpa Magyarországnak (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A Standard & Poor’s (S&P) péntek este Londonban jelentette be, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát a befektetésre ajánlott kategória alapszintjére emelte.


Az osztályzatjavítást az S&P azzal indokolta, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói, illetve a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet egyre nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

– Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, kiemelve, hogy a magyarok nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen: Magyarország jó befektetési célpont.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azzal, hogy Magyarországot felminősítette az S&P, a nemzetközi hitelminősítő elismerte: a magyar gazdaság jó úton halad. – A gazdaságban azonban a termelékenységet és a hatékonyságot a jövőben javítani kell – tette hozzá Varga, majd elmondta, hogy az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. – Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett, amivel „mélyen” az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arra panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerő-keresletet nem képes betölteni.

Az MTI által megkérdezett elemzők meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást az S&P. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy nagy meglepetést okozott a hír, mert senki sem számított a felminősítésre. A legtöbb, amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag „zsebben van” – vélekedett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Svájcban futtattak magyar lányokat

  Svájcban futtattak magyar lányokat

  Svájcban és Magyarországon is lecsaptak a rendőrök egy prostituáltakat futtató társaság ellen, négyen közülük őrizetben vannak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság péntek reggel a police.

 • Várakozáson felül nőnek a bérek

  Várakozáson felül nőnek a bérek

  A várakozásoknál lényegesen magasabb, átlagosan 12-13 százalékos keresetemelés lesz idén a versenyszférában, a bértárgyalások a legtöbb helyen már lezárultak – írja érdekképviseleti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők pénteki száma.

 • Megkezdődött Gyárfás tárgyalása – Fotók!

  Megkezdődött Gyárfás tárgyalása – Fotók!

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap-e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Gyárfás: Abszurd a gyanúsításom

  Gyárfás: Abszurd a gyanúsításom

  Abszurd felvetésnek nevezte meggyanúsítását Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében.