2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Belföld

Itt a második fecske

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, amely elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta a lépést. Az MTI által megkérdezett elemzők pozitív meglepetésnek nevezték a hírt, ami várhatóan hatással lehet a Moody’s novemberi döntésére is.

New York, 2011. augusztus 8. Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő cég New York-i székházáról készült felvétel. 2011. augusztus 5-én a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú távú adóskockázati besorolását a legjobb minősítésről, az AAA-ról egy fokozattal lejjebb, az AA+-ra módosította. A világ legnagyobb gazdaságát most először minősítette le a Standard & Poor's az amerikai államháztartási hiány és a kormány növekvő adósságállománya keltette aggodalmak miatt. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Már a Standard & Poor’s-nál sem piros a lámpa Magyarországnak (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A Standard & Poor’s (S&P) péntek este Londonban jelentette be, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát a befektetésre ajánlott kategória alapszintjére emelte.


Az osztályzatjavítást az S&P azzal indokolta, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói, illetve a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet egyre nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

– Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, kiemelve, hogy a magyarok nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen: Magyarország jó befektetési célpont.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azzal, hogy Magyarországot felminősítette az S&P, a nemzetközi hitelminősítő elismerte: a magyar gazdaság jó úton halad. – A gazdaságban azonban a termelékenységet és a hatékonyságot a jövőben javítani kell – tette hozzá Varga, majd elmondta, hogy az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. – Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett, amivel „mélyen” az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arra panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerő-keresletet nem képes betölteni.

Az MTI által megkérdezett elemzők meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást az S&P. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy nagy meglepetést okozott a hír, mert senki sem számított a felminősítésre. A legtöbb, amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag „zsebben van” – vélekedett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Líbia instabilitása kockázatot jelent Európa biztonságára

  Szijjártó: Líbia instabilitása kockázatot jelent Európa biztonságára

  Mindaddig, amíg nem lesz egység és stabilitás Líbiában és déli határának védelme nem oldódik meg, mindvégig komoly kockázat áll fent Európa biztonsága tekintetében – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben hétfőn, az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásának szünetében.

 • Simicskáé volt az Elios az OLAF által vizsgált időszakban

  Simicskáé volt az Elios az OLAF által vizsgált időszakban

  A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében – közölte az MTI-vel a főügyészség szóvivője. Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

 • Rekord mennyiségű villamos energiát használt fel az ország tavaly

  Rekord mennyiségű villamos energiát használt fel az ország tavaly

  Csúcsot döntött a felhasznált villamos energia mennyisége 2017-ben, 2016-hoz képest több mint 2,5 százalékkal, a szökőnap hatásával korrigálva 2,6 százalékkal nőtt, miközben valamelyest csökkent az import aránya – közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

 • Látogatói rekordot döntött a kaposvári Seuso-kiállítás

  Látogatói rekordot döntött a kaposvári Seuso-kiállítás

  Látogatói rekordot jelentett a Rippl-Rónai Múzeum számára a vasárnap zárult Seuso-vándorkiállítás kaposvári állomása: az intézmény történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid idő alatt 22 ezer 300-an tekintettek volna meg egy tárlatot – tájékoztatta a polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-t.