EUR: 307,70 Ft
CHF: 267,44 Ft
2017. október 17., kedd
Hedvig

Belföld

Itt a második fecske

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, amely elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta a lépést. Az MTI által megkérdezett elemzők pozitív meglepetésnek nevezték a hírt, ami várhatóan hatással lehet a Moody’s novemberi döntésére is.

New York, 2011. augusztus 8. Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő cég New York-i székházáról készült felvétel. 2011. augusztus 5-én a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú távú adóskockázati besorolását a legjobb minősítésről, az AAA-ról egy fokozattal lejjebb, az AA+-ra módosította. A világ legnagyobb gazdaságát most először minősítette le a Standard & Poor's az amerikai államháztartási hiány és a kormány növekvő adósságállománya keltette aggodalmak miatt. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Már a Standard & Poor’s-nál sem piros a lámpa Magyarországnak (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A Standard & Poor’s (S&P) péntek este Londonban jelentette be, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát a befektetésre ajánlott kategória alapszintjére emelte.

Az osztályzatjavítást az S&P azzal indokolta, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói, illetve a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet egyre nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

– Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, kiemelve, hogy a magyarok nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen: Magyarország jó befektetési célpont.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azzal, hogy Magyarországot felminősítette az S&P, a nemzetközi hitelminősítő elismerte: a magyar gazdaság jó úton halad. – A gazdaságban azonban a termelékenységet és a hatékonyságot a jövőben javítani kell – tette hozzá Varga, majd elmondta, hogy az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. – Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett, amivel „mélyen” az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arra panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerő-keresletet nem képes betölteni.

Az MTI által megkérdezett elemzők meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték, hogy a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást az S&P. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy nagy meglepetést okozott a hír, mert senki sem számított a felminősítésre. A legtöbb, amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag „zsebben van” – vélekedett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tovább marakodik a baloldal

    Tovább marakodik a baloldal

    Nagyon elegük van már az embereknek a baloldali hisztiből. Lassan már gyomorgörcsöt okozó szitokszóvá válik az összefogás kifejezés. A legnagyobb közösségi oldalon most például óriási a felháborodás, mert az ellenzéki pártok sorra lemondták, hogy egy színpadra álljanak a közös október 23-ai rendezvényen.

  • Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Jelentősen megváltoztak a cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás feltételei szeptember 30., az uniós cukorkvóta megszűnése után. Szakértők szerint a magyar termelés és feldolgozás mennyiségét az intézkedés érdemben nem érinti, de a cukor árát az EU-ban mérsékelheti, közelíti a világpiaci árhoz.