2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb IX.kerület XXI.kerület

Itt aztán el lehet szállni!

A szabadtéri programokra kilátogatók helikopterszimulátorral találkozhattak idén nyáron. Egy ilyen járművet nem könnyű vezetni, épp ezért fejleszti a koncentrációs képességet, jó szórakozás, de a fóbiásoknak is segít.

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Az országban egyedülálló ez a helikopter szimulátor(Fotó: Máté Krisztián)

A Surján András által üzemeltetett Sikorsky S-61 Sea King helikopterszimulátor azzal a szoftverrel működik, amelyet a NASA, a Lockheed, a svéd légierő és a Boeing is használ. Aki ebbe beül, valós repülési élményt szerezhet.


– Léteznek helikopterszimulátorok, de egy professzionális célra használt gép egy órára 250 ezer forintba kerül. Ezt szórakoztatási célra találtam ki, de a szakmának is megtetszett, oktatók is hoznak hozzám tanulókat gyakorolni. A honvédségnek van ilyen, de civil célokra ez az egyetlen az országban – mesélte a Lokál Extrának Surján András.

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Itt nagyon sok mindenre kell figyelni(Fotó: Máté Krisztián)

Repülés közben látni a tájat, házakat, mozgó autókat, vonatokat és akár egy repülőgép-hordozóra vagy olajfúró platformra is le lehet szállni. Teljesen megadja egy valós helikopter élményét. – Ez nagy kihívás, az összes légi jármű közül helikoptert a legnehezebb vezetni. Van egy fix telephelyem, de ki is járok rendezvényekre, ha hívnak. Egyszer jött egy ötven év körüli társaság, az egyik tag egy MiG-et vezetett harminc évig. Szemmel láthatóan be volt rezelve, mert tudta, hogy helikoptert a MiG-nél is nehezebb vezetni. Van két pedál, szükség van mind a két kézre, és közben ki is kell nézni az ablakon, hogy merre megyünk. Húsz műszer van, de itt elég csak kettőt figyelni. Aki kipróbálja, általában egy hétig vigyorog utána. A repülés élménye mindenkit vonz, de közben ez egy nagyon komoly koncentrációfejlesztés is – magyarázta a tulajdonos.


– Egy pszichológus is el szokta hozni hozzám azokat a pácienseit, akiknek aerofóbiájuk van. Ugyanis beülnek és annyi mindenre kell figyelniük, hogy működtessék a szimulátort, hogy nem jut eszükbe a félelmük, és amikor a végén szembesülnek ezzel meg azzal, hogy valóban nem lett semmi bajuk, nagyon felszabadító érzés számukra.

A szimulátor kilencéves kortól próbálható ki, hiszen el kell tudni érni a pedált, és a kisebbeknek még nem elég fejlett a mozgáskoordinációjuk. 

– A legidősebb vendégem egy nyolcvanéves úr volt, aki születésnapjára fizette be magát. Azt mondta, hogy ötven éve vágya helikoptert vezetni. És sikerült neki!

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Anna helyett anyukája vezetett, de a kislány így is élvezte a „repülést”

 

Hova repül a szimulátor?

Mindenki kiválaszthatja, hova akar repülni, azaz mit szeretne látni a szimulátor élethű monitorain. Úti cél lehet Mykonos Görögországban, Tenerife, Llanbedr Walesben, Seattle, a Grand Canyon és Nashua az USA-ban, Lugano, Innsbruck, Walldorf, Zalaegerszeg, Gödöllő, Sármellék és Tököl.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.