2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szeged

Káosz és reggeli dugók Szegeden: óvatosan közlekedjünk!

Az ősz beköszöntével újból megteltek élettel az iskolák és a munkahelyek. Több helyen változott a forgalmi rend, ezért fontos, hogy az autósok ne rutinból vezessenek és figyeljenek a közlekedésben részt vevő társaikra.

A nyári szünet befejeződésével több tízezer gyermek tért vissza az iskolába, míg szüleik a munkahelyeikre igyekeznek eljutni reggelente. Nem véletlen, hogy a szeptember azonnal kisebb-nagyobb dugókat szült a szegedi utakon.


7_8A_dugo07

A helyzet kezelésében a rendőrök és polgárőrök segítettek, akik kitelepültek az iskolák mellé, hogy segítsék a diákok biztonságos átkelését – írta meg a SZEGEDma.hu.  Nehézséget jelent viszont, hogy sok szülő megvárja, míg gyermeke belép az intézmény kapuján, ezért gyakran akár szabálytalanul megállva indítja el kocsijából csemetéjét. Az ilyen „renitensekkel” egyelőre kesztyűs kézzel bántak a rend őrei, megúszták szóbeli figyelmeztetéssel.

7_8A_dugo03

A város több pontján változott a forgalmi rend, és a tömegközlekedés újbóli átalakítása is érezteti hatását: előfordul, hogy az előző tanévben megszokott járat már nem indul, más útvonalon vagy ritkított követési idővel jár. A városvezetés spórolásra hivatkozva kétszer is átalakította a buszmenetrendet, a június 16-i és szeptember 1-jei módosítások évi 160 ezer kilométert vettek el a szegediektől. A szentmihályiak tüntettek is a városháza előtt (eredménytelenül), de más városrészekben sem örültek az átszervezésnek. Új járatként vezették be a 32-es buszt, ami a ritkított és átalakított útvonalú 71-es és 72-es szerepét pótolná, és elsősorban az egyetemistákat szolgálja ki az újszegedi víztorony és a Honvéd tér között. Tízpercenként jár, ami kedvező, viszont óráink fél öt után is vannak – világított rá Pekk-Juhász Dóra, az SZTE Gazdaságtudományi Karának hallgatója. Szerinte problémát jelenthet az is, hogy Újszeged felét nem érinti a járat, pedig a ligettől távolabbi részeken is rengeteg diák él.


7_8A_dugo06

Sokan a drága bérletek miatt vagy az egészséges életmódra ügyelve kerékpárra pattannak, így könnyen kialakulhatnak bringásdugók is reggelente. Az egyik legnagyobb gócpont a Belvárosi híd jobb parti oldala, az Újszeged felől legurulókkal könnyen előfordulhat, hogy az Oskola utca irányába tartó közlekedőtársaik elállják az utat. Kerékpárunkat érdemes felkészíteni az intenzívebb használatra egy szakszervizben, valamint ellenőrizni kell, hogy minden szükséges kiegészítő megtalálható-e rajta a biztonságos és szabályos használathoz.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.