2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szeged

Káosz és reggeli dugók Szegeden: óvatosan közlekedjünk!

Az ősz beköszöntével újból megteltek élettel az iskolák és a munkahelyek. Több helyen változott a forgalmi rend, ezért fontos, hogy az autósok ne rutinból vezessenek és figyeljenek a közlekedésben részt vevő társaikra.

A nyári szünet befejeződésével több tízezer gyermek tért vissza az iskolába, míg szüleik a munkahelyeikre igyekeznek eljutni reggelente. Nem véletlen, hogy a szeptember azonnal kisebb-nagyobb dugókat szült a szegedi utakon.


7_8A_dugo07

A helyzet kezelésében a rendőrök és polgárőrök segítettek, akik kitelepültek az iskolák mellé, hogy segítsék a diákok biztonságos átkelését – írta meg a SZEGEDma.hu.  Nehézséget jelent viszont, hogy sok szülő megvárja, míg gyermeke belép az intézmény kapuján, ezért gyakran akár szabálytalanul megállva indítja el kocsijából csemetéjét. Az ilyen „renitensekkel” egyelőre kesztyűs kézzel bántak a rend őrei, megúszták szóbeli figyelmeztetéssel.

7_8A_dugo03

A város több pontján változott a forgalmi rend, és a tömegközlekedés újbóli átalakítása is érezteti hatását: előfordul, hogy az előző tanévben megszokott járat már nem indul, más útvonalon vagy ritkított követési idővel jár. A városvezetés spórolásra hivatkozva kétszer is átalakította a buszmenetrendet, a június 16-i és szeptember 1-jei módosítások évi 160 ezer kilométert vettek el a szegediektől. A szentmihályiak tüntettek is a városháza előtt (eredménytelenül), de más városrészekben sem örültek az átszervezésnek. Új járatként vezették be a 32-es buszt, ami a ritkított és átalakított útvonalú 71-es és 72-es szerepét pótolná, és elsősorban az egyetemistákat szolgálja ki az újszegedi víztorony és a Honvéd tér között. Tízpercenként jár, ami kedvező, viszont óráink fél öt után is vannak – világított rá Pekk-Juhász Dóra, az SZTE Gazdaságtudományi Karának hallgatója. Szerinte problémát jelenthet az is, hogy Újszeged felét nem érinti a járat, pedig a ligettől távolabbi részeken is rengeteg diák él.


7_8A_dugo06

Sokan a drága bérletek miatt vagy az egészséges életmódra ügyelve kerékpárra pattannak, így könnyen kialakulhatnak bringásdugók is reggelente. Az egyik legnagyobb gócpont a Belvárosi híd jobb parti oldala, az Újszeged felől legurulókkal könnyen előfordulhat, hogy az Oskola utca irányába tartó közlekedőtársaik elállják az utat. Kerékpárunkat érdemes felkészíteni az intenzívebb használatra egy szakszervizben, valamint ellenőrizni kell, hogy minden szükséges kiegészítő megtalálható-e rajta a biztonságos és szabályos használathoz.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.