EUR: 311,04 Ft
CHF: 265,78 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Belföld

Kevés a takarító, sok az üres állás

Súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a takarítóiparban érdekelt cégek, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) az MTI-vel.

takarítóA szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta, hogy hivatalosan 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám valójában sokkal magasabb.


A Matisz tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy a cégeknek szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A beérkezett visszajelzések arra is rávilágítanak, hogy a képzett munkaerő jelentős része magasabb fizetésért vagy külföldre távozott vagy elhelyezkedtek például a multik gyártósorain. A munkaerőhiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A közlemény idézi Paár Zoltánt, a Matisz elnökét, aki kifejtette: a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65–70 ezer forint volt az átlagos nettó takarítói fizetés nyolcórás munkaidőben, 2016-ban már 80–100 ezer forint, de már nem ritkák a 120–140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.


Megjegyezte, hogy a takarítócégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandók átvállalni. A kialakult helyzet és a kitörési lehetőségek megvitatása érdekében október 21–22-én a Matisz első alkalommal rendezi meg a TisztaShow Tisztítás-technológiai Szakkiállítást és Vásárt.

Kapcsolódó Cikkek