EUR: 310,06 Ft
CHF: 268,09 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Belföld

Kevés a takarító, sok az üres állás

Súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a takarítóiparban érdekelt cégek, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) az MTI-vel.

takarítóA szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta, hogy hivatalosan 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám valójában sokkal magasabb.

A Matisz tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy a cégeknek szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A beérkezett visszajelzések arra is rávilágítanak, hogy a képzett munkaerő jelentős része magasabb fizetésért vagy külföldre távozott vagy elhelyezkedtek például a multik gyártósorain. A munkaerőhiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A közlemény idézi Paár Zoltánt, a Matisz elnökét, aki kifejtette: a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65–70 ezer forint volt az átlagos nettó takarítói fizetés nyolcórás munkaidőben, 2016-ban már 80–100 ezer forint, de már nem ritkák a 120–140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.

Megjegyezte, hogy a takarítócégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandók átvállalni. A kialakult helyzet és a kitörési lehetőségek megvitatása érdekében október 21–22-én a Matisz első alkalommal rendezi meg a TisztaShow Tisztítás-technológiai Szakkiállítást és Vásárt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Háromszorosára emelkedett a nemzetiségek támogatása 2010 óta

  Soltész: Háromszorosára emelkedett a nemzetiségek támogatása 2010 óta

  Háromszorosára emelkedett a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege a központi költségvetésben 2010 és 2018 között – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Gyorsreagálású csoport létrehozását javasolja a V4-eknek Kövér László uniós ügyekben

  Gyorsreagálású csoport létrehozását javasolja a V4-eknek Kövér László uniós ügyekben

  Kövér László azt javasolja, hogy a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) hozzanak létre egy úgynevezett gyorsreagálású csoportot, amely sürgősséggel egyeztetne azokról a javaslatokról, amelyekről az Európai Unió döntési mechanizmusa értelmében az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten kell állást foglalni.

 • A “Soros-tervnek” része a határzár lebontása

  A “Soros-tervnek” része a határzár lebontása

  Soros György tervének része a határzár lebontása, a kormány azonban kitart a határzár mellett, és arra kéri az embereket, mondják el véleményüket erről a nemzeti konzultációban – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 • A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő, naponta átlagosan 1,8 órát töltenek ezeken az internetes felületeken – derül ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából, amely a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgálta a fiatalabb, Y és Z generáció, a 16-37 évesek körében.