2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb

Kevesebb a gyerek, mégsem férünk

Ne örüljünk: nem azért kevés a bölcsődei férőhely, mert sok gyerek születik. Az igazság az, hogy a szülőknek egyre kevesebb idejük jut a csemetére.

– Magyarországon 1981 óta folyamatosan csökken az általános iskolába beiratkozó gyerekek száma – mondta a Lokál Extrának Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára, és ezt a velős megállapítást a KSH honlapján közzétett táblázatok is alátámasztják. Az iskolai beiratkozók számának vizsgálata jó viszonyítási adat, hiszen az általános iskola kötelező, így pontos képet kaphatunk e korosztály létszámának változásáról.


Nem tud otthon maradni a szülő

Az MTI ugyanakkor egy héttel ezelőtt közzétett egy grafikont, amely szerint a bölcsődékbe 2000 és 2013 között több gyerek iratkozott be, mint ahány férőhely volt. Miből adódhat az eltérés?

Bambi bölcsöde udvari játszó átadás (Fotó: Máté Krisztián)

Van, ahol elférnek, van, ahol nem  (Fotó: Máté Krisztián)

– Abból, hogy a bölcsődei beiratkozás nem kötelező – magyarázta Makay Zsuzsanna. – A rendszerváltás utáni években sokáig tartotta magát az a vélemény, hogy a gyereknek jobb, ha az első években az édesanyjával van. Ez a nézet egyrészt gyengült, másrészt egyre kevesebb anyuka engedheti meg magának, hogy huzamosabb ideig otthon maradjon. Egyre több családban dolgozik mind a két szülő, ezért több bölcsődei férőhelyre lett szükség.


Azt, hogy a bölcsődei rendszer működtetése mennyire fontos, jelzi, hogy a kormányzat január 1-jétől változtat a vonatkozó szabályozáson. Például eddig csak a 10 ezer főnél nagyobb településeken volt kötelező bölcsődét működtetnie az önkormányzatnak, ezentúl azonban már akkor is kötelező, ha legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.

Pestről ki, vidékről be

Ha a demográfiai növekedés nem is, az elvándorlás, a költözés egyaránt okozhat problémát a bölcsődei, az óvodai és az iskolai férőhelyekkel kapcsolatban. Makay Zsuzsanna a Pest megyei településeket említette: az agglomerációba költöző családok számának növekedésére sok helyen nem sikerült időben reagálni. Ezzel ellentétes gyakorlat, amikor az agglomerációban élők egy-egy jobb hírű fővárosi iskolát céloznak meg, akár úgy is, hogy a szükséges lakcímkártyáért ismerősök lakásába jelentkeznek be. A XVIII. kerületi képviselő-testületnek például sok fejtörést okozott, hogyan bővítse a Kandó téri iskola férőhelyeit, az intézmény ugyanis népszerű a vecsésiek körében.

bolcs

Okozhatnak meglepetést az elmúlt egy évben újra erősen meglódult ingatlanfejlesztések is, amelyek elsősorban a fővárost érintik, és amelyeket a kormány által elindított Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) program is jelentősen ösztönöz. Még a szocializmus éveiből tudjuk, hogy a hirtelen épülő lakótelepek lakossága a legjobb szándékú előzetes tervezés mellett is gyakran és sokáig volt kénytelen szembesülni a tömött és túlterhelt oktatási-nevelési intézmények rendszerével. Kérdés, hogy így lesz-e a gyorsan fejlődő fővárosi kerületekben is. Arra a kérdésünkre, hogy erre vonatkozóan létezik-e kormányzati koncepció, sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK), sem a csok felett diszponáló Emberi Erőforrások Minisztériumától nem sikerült választ kapnunk, ezért jobb híján az önkormányzatokhoz fordultunk.

Több lakás, több gond

Az Otthon Centrum augusztus 31-én közreadott elemzése szerint a legtöbb lakás a XIII. kerületben épül, ez a fővárosi lakóingatlan-beruházások mintegy 40 százalékát teszi ki. A kerületi szülők körében végzett saját kutatásunk szerint itt már most gond van, létezik olyan iskola, ahonnan – a szülők értesülései szerint – mintegy 150 gyereket kellett máshová irányítani. Tudomásunk szerint az elmúlt években a körzethatárok módosítása némileg enyhített a problémán. A Lokál Extra által megkérdezett önkormányzat szerint az ügyben a KLIK illetékes, de a saját fenntartású intézményeken, tehát a bölcsődékben és az óvodákban van elég hely, ezeket 2007 óta bővítik.

Az újépítésű lakások négyzetméterára 31 százalékkal nőtt egy év alatt Fotó: Csudai Sándor

Angyalföldön zajlik a 100 lakásosnál nagyobb fővárosi projektek 40 százaléka
Fotó: Csudai Sándor

Dübörög az ingatlanfejlesztés Ferencvárosban is. A Polgármesteri és Jegyzői Kabinetiroda úgy tájékoztatta a Lokál Extrát, hogy a kerületben valóban százzal nőtt az iskolások száma, de mivel a korábbi demográfiai hullámvölgyben itt nem zártak be iskolát, van elég férőhely. Azt azonban az iroda is elismerte, hogy vannak népszerű iskolák, ahová nem tudnak mindenkit felvenni, a beiskolázási körzeteken azonban nem szeretnének változtatni, az állandóság biztosítja a rendszer átláthatóságát.

Megkerestük a VIII. kerületi önkormányzatot is. Józsefvárosban kevesebb új ingatlan épül, de a kerület arculatának változása és az infrastruktúra fejlődése, a belvárosias jelleg sok családod vonz ide. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az iskolák kihasználtsága 80 százalék, az óvodáké 85, de itt már érzékelhető, hogy hamarosan több férőhelyre lesz szükség, amelyek kialakítását a Százados úti intézményben végzik majd.

Kapcsolódó Cikkek