2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Aktuális

Kiderült! Innen érkezett az űrből fogott titokzatos idegen jel

Sajnos, el kell hogy keserítsük azokat, akik korábban abban bíztak, hogy végre létrejött egy harmadik típusú találkozás, miután idegen jeleket fogtak orosz űrkutatók egy másik naprendszerből.

Az elmúlt napokban óriási port kavart orosz űrkutatók azon bejelentése, miszerint még hónapokkal ezelőtt olyan ismeretlen jeleket fogtak a világűrből, melyeknek a forrását nem tudták beazonosítani. Így joggal merült fel a lehetősége annak, hogy egy idegen, tőlünk jóval fejlettebb civilizáció üzenetét foghattuk egy távoli naprendszerből. Ám ez az elmélet most megdőlt.


Kiderült, hogy az orosz RATAN-600 rádióteleszkóppal észlelt jelek nem is annyira titokzatosak. Az Orosz Tudományos Akadémia asztrofizikusai arra a megállapításra jutottak hosszas vizsgálatok után, hogy a jelforrás nem a Herkules csillagkép, hanem a Föld. Jelentették ki mindezt azt követően, miután a SETI kaliforniai Allen Teleszkóptömböt is HD164595 csillagrendszer felé irányították, de már semmit sem sikerült észlelni. Így szinte biztos, hogy műszerhibára derült fény, vagy pedig arra, hogy valami földi objektum zavarhatta meg a mérést.

A SETI egyik embere korábban még arról beszélt, hogy nagyjából két évtizeden belül szinte biztos, hogy találni fogunk földön kívüli életformát, ahogyan az sincs kizárva, hogy az összeesküvés elmélet kedvelők a bejelentést követően biztosan megcáfolják a vizsgálat eredményét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek