EUR: 308,06 Ft
CHF: 265,96 Ft
2017. október 24., kedd
Salamon

Egyéb

Klímaváltozás: Veszélyben a kétéltűek és hüllők nagy része

A kétéltűek és hüllők nagy részére káros hatással van a klímaváltozás a Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint.

Az állatállományok csökkennek, terjeszkedési területeik kisebbek lesznek – mondta Arnulf Köhncke, a WWF kutatója. A szervezet több kutatóintézettel közösen értékelt ki számos tudományos cikket a témában. Köhncke szerint a klímaváltozás a 313 vizsgált faj mintegy felére lesz negatív hatással.

Más fajok számára ugyanakkor pozitív hatású lehet a változás. A hegyekben élők például a felmelegedésnek köszönhetően életterüket a magasabban fekvő területekre is kiterjeszthetik, emellett több faj jóval könnyebben éli túl a telet. A klímaváltozásból profitálók tábora azonban jóval kisebb – hangsúlyozta a WWF.

Több állatfajt már a fokozott területkihasználtság és az azzal együtt járó élettérvesztés is veszélyeztet, és a klímaváltozás csak növeli ezt a nyomást.

“A változó csapadékviszonyok és a magasabb hőmérsékletek az olyan víztől függő szervezeteket érintik leginkább, mint a kétéltűek” – mondta Köhncke.

Néhány állatnak az életritmusa is megváltozik. A gyepi béka például néhány nappal korábban rakja le petéit, emiatt az ebihalak rendelkezésére álló táplálék is eltérő lehet.

A WWF szerint az általuk vizsgált szakcikkek az összes fajnak csupán egy kis százalékával, főként Európával és Észak-Amerikával foglalkoznak. A többi kontinensen a faji sokszínűség viszont jóval nagyobb.

“A trópusokról kevés tanulmány készült, pedig a klímaváltozásnak itt vannak különösen drasztikus hatásai” – monda Köhncke. A szakértő szerint nagy szükség van további kutatásokra.

Kapcsolódó Cikkek