EUR: 312,78 Ft
CHF: 261,13 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb X.kerület

Kőbányán kisimulnak a ráncok

A Baptista Szeretetszolgálat nemcsak ételt és ruhát ad a kőbányai rászorulóknak, fürdési és mosási lehetőséget is biztosít. Ezeknek köszönhetően pedig a programban részt vevők visszanyerhetik önbecsülésüket és hasznosnak érezhetik magukat.

Baptista Szolgáltató Centrum, Budai Alex New Yorkban élő magyar mesterfodrász (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Kőbányán, a Maglódi úton működteti egyik Szolgáltató Centrumát a Baptista Szeretetszolgálat.


–Tavaly májusban indultunk, akkor még egy sátorban osztottunk ételt, minden hétköznap egy tál meleg fogást adtunk – mesélt a kezdetekről a Lokál Extrának Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront vezetője. – Néhány százan jöttek hozzánk, és azt gondoltuk, ez a sátor nem túl jó, kellene egy stabil hely, ahol fűteni is lehet. A kőbányai önkormányzat adott közel hatmillió forintot arra, hogy ebben az épületben étkezőt alakítsunk ki. Az volt a koncepció, hogy rászoruló ember segítsen a rászoruló embernek. Vannak hajléktalanszállóink. Onnan sokan szívesen dolgoznak a közfoglalkoztatásban, és pláne szívesen vesznek részt olyan programban, amelyben hasznosnak érzik magukat, amiben értéket teremtenek, amiben szolgálhatnak másokat.

Baptista Szolgáltató Centrum, Budai Alex New Yorkban élő magyar mesterfodrász (Fotó: Máté Krisztián)

Kulturált körülmények között ehetnek meleg ételt a rászorulók (Fotó: Máté Krisztián)

Mint megtudtuk, az ingatlant az önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre.


– Amikor bementem az épületbe, éreztem, hogy büdös van. Megkérdeztük az embereket, hogy az étkezésen túl mire lenne szükségük, 98 százalékban azt mondták, hogy fürdés, mosás. Hát akkor csináljunk egy fürdőt, mosodát!  – idézte fel a vezető, hogyan vágtak bele a fejlesztésbe. A belügyminisztériumhoz beadtak egy támogatási tervet, a tisztálkodási lehetőséget kibővítették fodrászattal és ruhacserével is.

– Mostanra már ez is megépült és irodákat is kialakítottunk. Három, korábban hajléktalan ember itt lakik, napi 24 órában őrzik a telepet. Elgondolkoztunk azon is, hogy télen mekkora szükség van a tűzifára, még itt, Kőbányán is. Megbeszéltük az önkormányzattal, hogy adják nekünk a kidőlt, kivágásra ítélt fákat, és elindítottunk egy fafeldolgozó üzemet, ahol szintén hajléktalanok dolgoznak.

A szakember elmondta, itt jó szívvel fogadnak mindenkit, hiszen aki kijön ide – messze vannak a várostól – egy ételért, fürdésért, az valóban rászoruló. És az itt kapott segítség túlmutat az egy tál ételen vagy a zuhanyon.

– Akik most itt dolgoznak, korábban ücsörögtek a hajléktalanszállón és haszontalannak érezték magukat. Most van miért felkelniük, nőtt az önbecsülésük, ami könnyebbé teszi számukra a világban való eligazodást. Azt látom, hogy a programban részt vevő emberek egyszer csak kiegyenesednek és eltűnnek a ráncaik.

Baptista Szolgáltató Centrum, Budai Alex New Yorkban élő magyar mesterfodrász (Fotó: Máté Krisztián)

Miletics Marcell az új mosó- és szárítógépekkel(Fotó: Máté Krisztián)

A Szeretetszolgálatnak további tervei is vannak, szeretnének a telepen állandó lakhatást is biztosítani néhány, most még az utcán élőnek. Sok munkát végeznek, ezért elkél náluk a segítség.

– Folyamatosan várjuk önkéntesek segítségét és az adományokat, mert ez a program rendszeres állami támogatásban nem részesül. Olyasmikben is gondolkodunk, hogy örökbe lehessen fogadni egy mosást. Már az is nagy segítség lenne!

Kapcsolódó Cikkek

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.