EUR: 307,44 Ft
CHF: 265,22 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Közösségi finanszírozással renoválják a kínai Nagy Falat

Közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt a kínai Nagy Fal egyik szakaszának helyreállítására.

A múlt héten indított Add Me to Protect the Great Wall elnevezésű kezdeményezéshez több mint 10 ezer ember csatlakozott, együttesen több mint 120 ezer jüannal (ötmillió forint) támogatva a projektet. A kampány célja, hogy december 1-jéig 11 millió jüan (450 millió forint) gyűljön össze.

Ebből az összegből finanszíroznák a renoválásra szánt 1050 méternyi falszakasz első 460 méterének helyreállítását. A munkálatok tavasszal kezdődnének. A Hopej tartománybeli Hszifengkouban futó falszakasz fennmaradó részét két további ütemben állítanák helyre. A projekt összköltségét 23 millió jüanra becsülik.

“Az adománygyűjtés nagyon jól halad. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy megismertessük a nagyközönséget a Nagy Fal történetével és kultúrájával, valamint a megóvására irányuló erőfeszítések nehézségeivel. Szeretnénk jobban belevonni a publikumot a fal megóvásába” – mondta Tung Jao-huj, a kínai Nagy Fal Társaság vezetője, aki egyben a projekt felelőse.

Az internetes adománygyűjtést, amelyre még nem volt példa a kínai örökségvédelemben, a Kulturális Örökségek Állami Hivatalának (SACH) szárnyai alatt működő örökségvédelmi alapítvány kezdeményezte. A szervezők különböző vállalkozások támogatását is igyekeznek elnyerni.

Az adományozókat folyamatosan tájékoztatni fogják a fejleményekről, valamint szemináriumokon és téglakészítő tanfolyamokon is részt vehetnek, továbbá szemrevételezhetik a munkálatokat.

A viharvert hszifengkoui falszakasz története több mint 500 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és az építmény ma már bármelyik pillanatban összeomolhat.

A több mint 21 ezer kilométer hosszan futó Nagy Fal döntő része rendkívül rossz állapotban van a természetes erózió és az ember okozta károk miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.