EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Külföld

Közösségi finanszírozással renoválják a kínai Nagy Falat

Közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt a kínai Nagy Fal egyik szakaszának helyreállítására.

A múlt héten indított Add Me to Protect the Great Wall elnevezésű kezdeményezéshez több mint 10 ezer ember csatlakozott, együttesen több mint 120 ezer jüannal (ötmillió forint) támogatva a projektet. A kampány célja, hogy december 1-jéig 11 millió jüan (450 millió forint) gyűljön össze.


Ebből az összegből finanszíroznák a renoválásra szánt 1050 méternyi falszakasz első 460 méterének helyreállítását. A munkálatok tavasszal kezdődnének. A Hopej tartománybeli Hszifengkouban futó falszakasz fennmaradó részét két további ütemben állítanák helyre. A projekt összköltségét 23 millió jüanra becsülik.

“Az adománygyűjtés nagyon jól halad. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy megismertessük a nagyközönséget a Nagy Fal történetével és kultúrájával, valamint a megóvására irányuló erőfeszítések nehézségeivel. Szeretnénk jobban belevonni a publikumot a fal megóvásába” – mondta Tung Jao-huj, a kínai Nagy Fal Társaság vezetője, aki egyben a projekt felelőse.

Az internetes adománygyűjtést, amelyre még nem volt példa a kínai örökségvédelemben, a Kulturális Örökségek Állami Hivatalának (SACH) szárnyai alatt működő örökségvédelmi alapítvány kezdeményezte. A szervezők különböző vállalkozások támogatását is igyekeznek elnyerni.

Az adományozókat folyamatosan tájékoztatni fogják a fejleményekről, valamint szemináriumokon és téglakészítő tanfolyamokon is részt vehetnek, továbbá szemrevételezhetik a munkálatokat.

A viharvert hszifengkoui falszakasz története több mint 500 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és az építmény ma már bármelyik pillanatban összeomolhat.

A több mint 21 ezer kilométer hosszan futó Nagy Fal döntő része rendkívül rossz állapotban van a természetes erózió és az ember okozta károk miatt.

Kapcsolódó Cikkek