EUR: 309,64 Ft
CHF: 288,52 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

Lebilincselő fegyőrnő

Holnap, szeptember 8-án Szent Adorján napját ünneplik a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. A Lokál egy főleg női elítélteket fogva tartó börtönben járt, ahol az egyik legcsinosabb fegyőrnő kalauzolt körbe minket.
– Itt, a Gyorskocsi utcai intézményben a fogvatartottak többsége nő, csak néhány férfi akad. De hiába vagyunk nők mindannyian, itt nincs helye a csajos társalgásnak. Szigorúan magázódunk a fogvatartottakkal, így nem borulnak a viszonyok – állítja a felügyelőnő, aki rendészeti szakközépiskolásként járt egy börtönlátogatáson a Kozma utcai börtönben, ott szeretett bele későbbi hivatásába.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A szüleim kissé furcsán néztek rám, amikor bejelentettem, mire készülök, de beletörődtek a választásomba. És én sem bántam meg – szögezi le határozottan az egyébként csinos, kedves, nyitott fiatal nő, aki azonban ezt az arcát a civileknek, ismerősöknek tartogatja. Ha elítélthez szól, merev, talán már szigorú arcot ölt.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Márpedig a rács mögött fontos a rendszer. A nap reggelivel, fürdéssel indul, a rabokat kisebb csoportokban viszik tisztálkodni. A „hölgyeknek” ez naponta jár, a „dolgozó” férfiaknak szintén. Aki nem dolgozik, az hetente látogathatja a zuhanyzót, de a 4–8 fős zárkákban mindenütt van mosdó és lavór.

A felügyelőnő állítja: bár férfi elítéltekkel is érintkezik és „kemény csajokra” is kell figyelnie, a tíz év alatt még nem kellett fizikai erőszakot alkalmaznia.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Tudok úgy szólni, hogy az elég legyen – nevet. – Na, nem kiabálásra gondolok. De itt már ismerem a fogvatartottak 90 százalékát, ők is ismernek, tudják, meddig mehetnek el. A férfiak sem szemtelenek. Ha bókolni kezdenek, azzal szerelem le őket: „csak az ingerszegény környezet miatt látnak csinosnak”. Ilyenkor nevetgélni kezdenek, s ezzel vége is a személyeskedésnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.