2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Lebilincselő fegyőrnő

Holnap, szeptember 8-án Szent Adorján napját ünneplik a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. A Lokál egy főleg női elítélteket fogva tartó börtönben járt, ahol az egyik legcsinosabb fegyőrnő kalauzolt körbe minket.
– Itt, a Gyorskocsi utcai intézményben a fogvatartottak többsége nő, csak néhány férfi akad. De hiába vagyunk nők mindannyian, itt nincs helye a csajos társalgásnak. Szigorúan magázódunk a fogvatartottakkal, így nem borulnak a viszonyok – állítja a felügyelőnő, aki rendészeti szakközépiskolásként járt egy börtönlátogatáson a Kozma utcai börtönben, ott szeretett bele későbbi hivatásába.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A szüleim kissé furcsán néztek rám, amikor bejelentettem, mire készülök, de beletörődtek a választásomba. És én sem bántam meg – szögezi le határozottan az egyébként csinos, kedves, nyitott fiatal nő, aki azonban ezt az arcát a civileknek, ismerősöknek tartogatja. Ha elítélthez szól, merev, talán már szigorú arcot ölt.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Márpedig a rács mögött fontos a rendszer. A nap reggelivel, fürdéssel indul, a rabokat kisebb csoportokban viszik tisztálkodni. A „hölgyeknek” ez naponta jár, a „dolgozó” férfiaknak szintén. Aki nem dolgozik, az hetente látogathatja a zuhanyzót, de a 4–8 fős zárkákban mindenütt van mosdó és lavór.

A felügyelőnő állítja: bár férfi elítéltekkel is érintkezik és „kemény csajokra” is kell figyelnie, a tíz év alatt még nem kellett fizikai erőszakot alkalmaznia.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Tudok úgy szólni, hogy az elég legyen – nevet. – Na, nem kiabálásra gondolok. De itt már ismerem a fogvatartottak 90 százalékát, ők is ismernek, tudják, meddig mehetnek el. A férfiak sem szemtelenek. Ha bókolni kezdenek, azzal szerelem le őket: „csak az ingerszegény környezet miatt látnak csinosnak”. Ilyenkor nevetgélni kezdenek, s ezzel vége is a személyeskedésnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ki szavazhat és hogyan?

  Ki szavazhat és hogyan?

  Összeszedtünk néhány hasznos információt a választásokkal kapcsolatosan. Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.

 • Válságban a Momentum

  Válságban a Momentum

  Reményvesztett levelet írt a Momentum választmányi tagjainak Papp Gergő, aki decemberben nemcsak kommunikációs igazgatói posztjáról mondott le, de minden kapcsolatot megszakított a párttal.