EUR: 312,29 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 24., kedd
György

Belföld

Lebilincselő fegyőrnő

Holnap, szeptember 8-án Szent Adorján napját ünneplik a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. A Lokál egy főleg női elítélteket fogva tartó börtönben járt, ahol az egyik legcsinosabb fegyőrnő kalauzolt körbe minket.
– Itt, a Gyorskocsi utcai intézményben a fogvatartottak többsége nő, csak néhány férfi akad. De hiába vagyunk nők mindannyian, itt nincs helye a csajos társalgásnak. Szigorúan magázódunk a fogvatartottakkal, így nem borulnak a viszonyok – állítja a felügyelőnő, aki rendészeti szakközépiskolásként járt egy börtönlátogatáson a Kozma utcai börtönben, ott szeretett bele későbbi hivatásába.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– A szüleim kissé furcsán néztek rám, amikor bejelentettem, mire készülök, de beletörődtek a választásomba. És én sem bántam meg – szögezi le határozottan az egyébként csinos, kedves, nyitott fiatal nő, aki azonban ezt az arcát a civileknek, ismerősöknek tartogatja. Ha elítélthez szól, merev, talán már szigorú arcot ölt.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Márpedig a rács mögött fontos a rendszer. A nap reggelivel, fürdéssel indul, a rabokat kisebb csoportokban viszik tisztálkodni. A „hölgyeknek” ez naponta jár, a „dolgozó” férfiaknak szintén. Aki nem dolgozik, az hetente látogathatja a zuhanyzót, de a 4–8 fős zárkákban mindenütt van mosdó és lavór.

A felügyelőnő állítja: bár férfi elítéltekkel is érintkezik és „kemény csajokra” is kell figyelnie, a tíz év alatt még nem kellett fizikai erőszakot alkalmaznia.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Tudok úgy szólni, hogy az elég legyen – nevet. – Na, nem kiabálásra gondolok. De itt már ismerem a fogvatartottak 90 százalékát, ők is ismernek, tudják, meddig mehetnek el. A férfiak sem szemtelenek. Ha bókolni kezdenek, azzal szerelem le őket: „csak az ingerszegény környezet miatt látnak csinosnak”. Ilyenkor nevetgélni kezdenek, s ezzel vége is a személyeskedésnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája.” A legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.

  • Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkos

    Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkos

    Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék hétfőn nem jogerősen azt a férfit, aki egy fejszével agyonverte a szomszédját 2016 májusában, a baranyai Túronyban – közölte a bíróság a honlapján.