2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb VIII.kerület

Legyen ott mindenki október 2-án!

Amilyen döntés születik Józsefvárosban az október 2-i népszavazáson, az önkormányzat azt az álláspontot fogja képviselni a továbbiakban. Ezért csak egy dolgot kérnek a lakosoktól: mindenki menjen el szavazni. Minderről Sára Botond alpolgármester beszélt a Lokál Extrának.

– Józsefvárosban gyakorlatilag a rendszerváltás pillanataitól élnek Európán kívüli országokból érkező betelepülők. Mennyire harmonikus az együttélés a régi józsefvárosiakkal?


– Valóban sokan választják új lakhelyükül Józsefvárost. Van, aki itt él és Budapesten végezte az iskoláit, vagy itt alapított családot. Mindez számos országból érkező emberre igaz, akiket egy dolog köt össze: hogy legálisan érkeztek Magyarországra és nagy többségben alkalmazkodtak a magyar állam törvényeihez, tiszteletben tartják szokásainkat és kultúránkat.

Budapest, 2015. szeptember 3. Migránsok demonstrálnak a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Migránsok 2015. szeptember 3-án a Keleti pályaudvar előtt

– Akkor nincsenek is problémák?


– De vannak, és nem is akarjuk titkolni. Józsefváros egyes területein, például a Népszínház utcában, a Diószegi Sámuel utcában előfordul közterületi alkoholfogyasztás, éjszakai hangoskodás, garázdaság és sok más. Ezek egy részét külföldi állampolgárok követik el. De még egyszer: fontosnak tartom különbséget tenni a legális letelepedők és a most a zöld határon átszökő, illegálisan ideérkező és a törvényeket nem tisztelő migránsok között.

– Tavaly nyáron, amikor hirtelen erős migrációs nyomás nehezedett az országra, a Keleti pályaudvar, a II. János Pál pápa tér és a Népszínház utca ismert gócpontja volt az eseményeknek. Mennyire terhelte ez meg Józsefvárost?

Sára Botond– A kerületi rendőrség egyedül nem bírt el az üggyel, nagymértékű fővárosi erősítést kellett kérnie ahhoz, hogy a rendet tartani tudják. A kerületi polgárok megijedtek, az említett környékeken féltek az utcára lépni. Ekkor tapasztaltuk meg először azt, hogy olyan emberek érkeznek ide, akik menekültnek mondják magukat, de nem működnek együtt sem a hatóságokkal, sem a lakossággal. Épp ellenkezőleg: háborognak, ha nem felel meg nekik valami, és verbálisan, néha fizikailag is zaklatják a helyi lakosságot. Az önkormányzatnak pedig rengeteg pénzébe került a károk helyreállítása.

– Aggódik Józsefváros amiatt, hogy ha elfogadják a kvótatörvényt, ide kerülhet a betelepített migránsok egy része?

– Ez részünkről reális félelem. Martin Schulzcal kezdve több uniós döntéshozó kijelentette már, hogy a kvótaügy nem az államok, hanem az önkormányzatok problémája lesz. Ebből Józsefváros sem maradna ki.

– Akkor ezért folytatott a kerület külön kampányt az október 2-i szavazás érdekében?

– Részben igen. Józsefváros önkormányzata nem buzdít egyetlen döntés mellett sem, mi csak arra kérjük a lakosokat, hogy mindenképpen vegyenek részt a szavazáson. A kockázatokra fel kell hívnunk a figyelmet. Tudni kell, hogy Európa olyan kihívás előtt áll, amire az uniós intézményrendszer nincs felkészülve. Számos veszélyt rejt a kvóta szerinti betelepítés. A nyugat-európai példákból látjuk, hogy egyes kultúrák nem tudnak feloldódni az európaiban, sokan nem akarnak, nem képesek integrálódni, és a terrorveszély sem légből kapott dolog. Ezt elmondtuk, de a döntés a polgároké. A népszavazás a jelenlegi demokratikus eszközök között a legmagasabb szintű, hiszen ezzel az állampolgár közvetlenül alkothat véleményt. Bármit döntenek a józsefvárosiak, az önkormányzat azt az álláspontot fogja képviselni, Csak annyit kérünk: mindenki legyen ott október 2-án.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.