EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Magyar bankok minősítéseit javította a Fitch Ratings

Megerősítette három magyarországi bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary (EBH) és CIB besorolásait a Fitch Ratings, egyes alapszintű hitelképességi mutatóikat pedig javította.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a K&H és az EBH hosszú távú osztályzatát “BBB”, a CIB Bank hosszú távú besorolását “BBB mínusz” szinten erősítette meg.

Mindhárom osztályzat kilátása stabil.

A Fitch ugyanakkor emelte e bankok “életképességi” minősítéseit (Viability Ratings, VR), a K&H esetében “bb plusz”-ra az eddigi “bb”-ről, a magyar Erste-érdekeltség esetében “b plusz”-ra “b”-ről, a CIB esetében pedig “b”-re az eddigi “b mínusz”-ról.

A Fitch Ratings módszertanában a VR-mutató az egyes pénzintézeteknek a normál üzletmenetből fakadó inherens hitelképességi minőségét méri, a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembe vétele nélkül.

A hosszú távú osztályzatok megerősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő közölte, hogy e lépésében a három anyabank, a KBC Bank, az Erste Group Bank AG és az Intesa Sanpaolo segítségnyújtási képességéről és hajlandóságáról alkotott változatlan nézete volt a fő tényező.

A Fitch megítélése szerint a KBC, az Erste és az Intesa a jövőben is jelentős hajlandóságot mutat majd a magyar érdekeltségek támogatására szükség esetén, mivel a közép- és kelet-európai térség továbbra is stratégiai fontosságú mindhármuk számára.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar bankokra meghatározott besorolási plafont továbbra is csak egy fokozatnyival tartja a mindenkori – jelenleg “BBB mínusz”, vagyis immár befektetési ajánlású – szuverén magyar adósbesorolás felett, tükröztetve azokat országkockázatokat, amelyek szuverén törlesztési csődhelyzet esetén korlátozhatják e bankok adósságszolgálati képességét, vagy tulajdonos bankjaik folytatódó segítségnyújtási hajlandóságát, vagy mindkettőt.

A Fitch közölte azt is, hogy fenntartja a CIB és tulajdonosa, az Intesa hosszú távú besorolásai közötti kétfokozatnyi különbséget, mivel megítélése szerint “valamelyest bizonytalan”, hogy az Intesa mennyire elkötelezett hosszú távon a magyar piac mellett, tekintettel a CIB még mindig gyenge – jóllehet javuló – teljesítményére és kilátásaira.

A VR-értékelések javítását a Fitch Ratings azzal indokolta, hogy stabilizálódik a magyar bankok működési és szabályozói környezete, és ennek eredményeként enyhült az eszközminőséget és a jövedelmezőséget terhelő nyomás.

A Fitch elemzői köztölték: általánosságban stabil eszközminőségi folyamatokat várnak a magyar bankrendszerben 2016-2017-re, elsősorban a folytatódó gazdasági növekedés és a lakossági szektor eszközminőségére nehezedő nyomás enyhülése miatt. Ez utóbbival összefüggésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek tavalyi átváltása nyomán csökkent valamelyest a lakossági szektor adósságterhe.

Emellett a magára találó helyi ingatlanpiac is segíti a bankok mérlegtisztulási folyamatát – áll a Fitch elemzésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.