EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Program

Makk Károly filmrendező kapja a Jameson CineFest életműdíját

CineFest

Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja kapja az idén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Makk Károly nevéhez olyan, mára már klasszikussá vált művek fűződnek, mint a Liliomfi (1954), a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), vagy az Egymásra nézve (1982) – olvasható a tájékoztatóban.

A rendező filmjeiben sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, a személyesen megélt történelem eseményei. A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert, a Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics bemutatója egy világkarrier állomásait is jelölik. A Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri díját Cannes-ban, a Macskajátékot 1972-ben Oscar-díjra jelölték.

A rendező hosszú pályafutása alatt olyan magyar és világsztárokkal dolgozott együtt, mint Christopher Plummer, Maggie Smith, Michael Gambon, Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit, Cserhalmi György, Dajka Margit, Bulla Elma, Illés György, Tóth János, Szécsényi Ferenc, Déry Tibor, Örkény István vagy Bacsó Péter.

Mint írják, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról kiemelkedő magyar filmek és az 1956-os filmhíradók restaurálásával és ünnepi DVD-kiadásával emlékezik meg.

A Terror és forradalom 1949-1956 című tematikus DVD-sorozatban Makk Károly két klasszikusa, a Szerelem és az Egymásra nézve is helyet kapott. A teljes körűen restaurált Szerelem és Egymásra nézve filmeket a hazai közönség először szeptember 15-én láthatja a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A Szerelem vetítése után Báron György filmesztéta beszélget a rendezővel.

A fesztivál CineClassics eseményének keretében első alkalommal mutatják be a MaNDA ’56-os felújított filmhíradók DVD kiadványát is. A MaNDA Terror és forradalom 1949-1956 tematikus sorozatában eddig – az ’56-os filmhíradók mellett – öt ötvenes évek tematikájú filmet restauráltak digitálisan. A tematikus sorozatban év végéig 9 db DVD jelenik meg, a játékfilmeken kívül a sorozat tartalmazza a Magyar Filmhíradó Évfolyam teljes 1956-os, négylemezes változatát is – írták a tájékoztatóban.

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 9. és 18. között rendezik meg, az idei versenyprogramban tizennyolc alkotás szerepel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Koncertbarát igazgató

    Flaisz Gergő 2015 nyarán vette át a Keresztúri Dezső VMK és mellette számos művelődési központ, mint például a Városi Hangverseny Terem, ahogy Zegen ismerik, a Zsinagóga, az Apáczai, szóval összesen hat helyszín, intézmény vezetését Zalaegerszegen.

  • Hétvégén startol a Hacktivity

    Hétvégén startol a Hacktivity

    Összesen 27 előadás és hét workshoptéma várja a résztvevőket, de lesz hardverhackelés és lockpicking is az október 21–22-én 13.