EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Szeged

Meg tudjuk különböztetni a menekültet a gazdasági bevándorlótól

– Inkább gazdasági migránsnak látják a most beérkezőket a magyarok – hivatkozott lapunknak a Migrációkutató Intézet munkatársa, Janik Szabolcs az általuk a migráció társadalmi megítéléséről készített felméréssorozatra.

Csak a magyarok kisebb hányada szerint kell őket beengedni, aggályaik részben a gazdasághoz, részben a kultúrához köthető érvekből állnak össze. Nehézségnek gondolják, hogy napjainkban főleg képzetlenek vagy alacsony iskolázottságúak érkeznek, akik megterhelik az európai szociális ellátórendszereket, nehezebb őket bevezetni a munkaerőpiacra, illetve ennek a megtérülése kétséges. Másrészt a vallási és életmódbeli eltérést túl nagynak látják az európaihoz képest, ezért párhuzamos társadalmak kialakulását sem zárják ki. A megkérdezettek az európai biztonsági kockázatok, illetve a terrorveszély növekedése miatt is aggódnak. Ugyanakkor a háborús menekülteket, a vallási, politikai okokból üldözötteket a lakosság kétharmada befogadná, azaz működnek a humanitárius, keresztény alapokon nyugvó elvek.


A szakember úgy foglalta össze a kutatások eredményét, hogy a magyarok – minden egyéb híreszteléssel ellentétben – összetett módon, racionálisan látják a migráció hátterét, folyamatát, hatásait. Janik Szabolcs és kollégája, Sántha Hanga a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására szeptember 29-én 18 órakor tart előadást a migrációról a Délvidék Házban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.