EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Szeged

Meg tudjuk különböztetni a menekültet a gazdasági bevándorlótól

– Inkább gazdasági migránsnak látják a most beérkezőket a magyarok – hivatkozott lapunknak a Migrációkutató Intézet munkatársa, Janik Szabolcs az általuk a migráció társadalmi megítéléséről készített felméréssorozatra.

Csak a magyarok kisebb hányada szerint kell őket beengedni, aggályaik részben a gazdasághoz, részben a kultúrához köthető érvekből állnak össze. Nehézségnek gondolják, hogy napjainkban főleg képzetlenek vagy alacsony iskolázottságúak érkeznek, akik megterhelik az európai szociális ellátórendszereket, nehezebb őket bevezetni a munkaerőpiacra, illetve ennek a megtérülése kétséges. Másrészt a vallási és életmódbeli eltérést túl nagynak látják az európaihoz képest, ezért párhuzamos társadalmak kialakulását sem zárják ki. A megkérdezettek az európai biztonsági kockázatok, illetve a terrorveszély növekedése miatt is aggódnak. Ugyanakkor a háborús menekülteket, a vallási, politikai okokból üldözötteket a lakosság kétharmada befogadná, azaz működnek a humanitárius, keresztény alapokon nyugvó elvek.


A szakember úgy foglalta össze a kutatások eredményét, hogy a magyarok – minden egyéb híreszteléssel ellentétben – összetett módon, racionálisan látják a migráció hátterét, folyamatát, hatásait. Janik Szabolcs és kollégája, Sántha Hanga a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására szeptember 29-én 18 órakor tart előadást a migrációról a Délvidék Házban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek