EUR: 308,62 Ft
CHF: 285,18 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Egyéb Szeged

Meg tudjuk különböztetni a menekültet a gazdasági bevándorlótól

menekülttábor

– Inkább gazdasági migránsnak látják a most beérkezőket a magyarok – hivatkozott lapunknak a Migrációkutató Intézet munkatársa, Janik Szabolcs az általuk a migráció társadalmi megítéléséről készített felméréssorozatra.

Csak a magyarok kisebb hányada szerint kell őket beengedni, aggályaik részben a gazdasághoz, részben a kultúrához köthető érvekből állnak össze. Nehézségnek gondolják, hogy napjainkban főleg képzetlenek vagy alacsony iskolázottságúak érkeznek, akik megterhelik az európai szociális ellátórendszereket, nehezebb őket bevezetni a munkaerőpiacra, illetve ennek a megtérülése kétséges. Másrészt a vallási és életmódbeli eltérést túl nagynak látják az európaihoz képest, ezért párhuzamos társadalmak kialakulását sem zárják ki. A megkérdezettek az európai biztonsági kockázatok, illetve a terrorveszély növekedése miatt is aggódnak. Ugyanakkor a háborús menekülteket, a vallási, politikai okokból üldözötteket a lakosság kétharmada befogadná, azaz működnek a humanitárius, keresztény alapokon nyugvó elvek.

A szakember úgy foglalta össze a kutatások eredményét, hogy a magyarok – minden egyéb híreszteléssel ellentétben – összetett módon, racionálisan látják a migráció hátterét, folyamatát, hatásait. Janik Szabolcs és kollégája, Sántha Hanga a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására szeptember 29-én 18 órakor tart előadást a migrációról a Délvidék Házban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.