2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Szeged

Meg tudjuk különböztetni a menekültet a gazdasági bevándorlótól

– Inkább gazdasági migránsnak látják a most beérkezőket a magyarok – hivatkozott lapunknak a Migrációkutató Intézet munkatársa, Janik Szabolcs az általuk a migráció társadalmi megítéléséről készített felméréssorozatra.

Csak a magyarok kisebb hányada szerint kell őket beengedni, aggályaik részben a gazdasághoz, részben a kultúrához köthető érvekből állnak össze. Nehézségnek gondolják, hogy napjainkban főleg képzetlenek vagy alacsony iskolázottságúak érkeznek, akik megterhelik az európai szociális ellátórendszereket, nehezebb őket bevezetni a munkaerőpiacra, illetve ennek a megtérülése kétséges. Másrészt a vallási és életmódbeli eltérést túl nagynak látják az európaihoz képest, ezért párhuzamos társadalmak kialakulását sem zárják ki. A megkérdezettek az európai biztonsági kockázatok, illetve a terrorveszély növekedése miatt is aggódnak. Ugyanakkor a háborús menekülteket, a vallási, politikai okokból üldözötteket a lakosság kétharmada befogadná, azaz működnek a humanitárius, keresztény alapokon nyugvó elvek.


A szakember úgy foglalta össze a kutatások eredményét, hogy a magyarok – minden egyéb híreszteléssel ellentétben – összetett módon, racionálisan látják a migráció hátterét, folyamatát, hatásait. Janik Szabolcs és kollégája, Sántha Hanga a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására szeptember 29-én 18 órakor tart előadást a migrációról a Délvidék Házban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.