EUR: 312,54 Ft
CHF: 261,43 Ft
2018. április 24., kedd
György

Egyéb

Megette a kvóta az ellenzéket

Emlékeznek még arra, amikor az MSZP fideszes álproblémaként jellemezte a bevándorlást? Ehhez képest ma ott tartunk, hogy a szocialisták is nemmel szavaznának a kötelező kvótára. Ha lenne, merthogy szerintük ilyesmiről nincs szó.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Totális hátraarcot mutatott a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kvótaügyben, miután stílszerűen Brüsszelben bejelentették, hogy elutasítják a kényszer-betelepítés ötletét és támogatják a kormány ez elleni harcát. Az új irányt maga a két hónapja megválasztott szocialista elnök, Molnár Gyula vázolta fel, aki, ha lehet, még ennél is meglepőbbet mondott egy, a napokban tartott háttérbeszélgetésen: a menekülthullám kapcsán a magyar kormány időben és jól reagált, míg az Európai Unió késlekedett. A baloldali pártvezér talán maga is megijedt attól, miket beszél, legalábbis gyorsan hozzáfűzte, hogy az október 2-ai kvótanépszavazást továbbra is feleslegesnek tartja, mert valójában nincs semmilyen kvóta. De ha volna, akkor még az országgyűlésben is hajlandók lennének a kormány oldalán szavazni. Ez mindenesetre komoly elmozdulás arról a pontról, amikor a szocialista elnökség még szükségesnek tartotta a menekültek szétosztását.


Biztos nem a kvótára

Érvényes lehet az október 2-i népszavazás – ez derült ki a Publicus Intézet felméréséből. A megkérdezettek 53 százaléka azt mondta, biztosan elmegy majd szavazni. Érvényes szavazáshoz a választópolgárok legalább felének kell részt vennie a referendumon. A mostani állás szerint a népszavazáson az összes megkérdezett 67 százaléka a kvóta ellen, míg 15 százaléka a kvóta mellett voksolna.

Arról, hogy pontosan mi okozhatta a pálfordulást, megkérdeztük Kiszelly Zoltán politológust. A szakértő szerint egyszerűen arról van szó, hogy a párt „le akar szállni a döglött lóról”, az európai baloldali tömörülés vezetése (Molnár Gyula brüsszeli útján Martin Schulzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével is egyeztetett) pedig ezt most meg is engedte nekik.

– Akárhogy is, az MSZP próbálkozása teljesen hiteltelen, hiszen továbbra sem vállal fel egy fix álláspontot, hanem a régi recept szerint sumákol – összegzett. Ez a kommunikáció leginkább a baloldal szimpatizánsait zavarhatja, hiszen továbbra sem egyértelmű, milyen döntést ajánlanak a szocialisták az egy hónap múlva esedékes kvótanépszavazáson.


Az MSZP sodródásával párhuzamosan a kisebb baloldali pártok – az Együtt, a PM és a MoMa – már azzal álltak elő, hogy közösen kampányolnak majd a népszavazás bojkottálása mellett. A DK hasonlóan gondolkodik, ugyanakkor ebben az összeborulásban – ki tudja, miért? – mégsem vett részt. Meglehet, nincs is rá ideje, mert éppen a saját portája rendbe rakásával van elfoglalva. Kerék-Bárczy Szabolcsot, a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnökségi tagját ugyanis miután a 168 Órában megírta, hogy „a DK politikája megbukott”, először megdorgálták, majd kis is rúgták a soraikból. Úgy tűnik tehát, hogy a kvóta szépen lassan felzabálja a baloldalt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.