2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Megette a kvóta az ellenzéket

Emlékeznek még rá, amikor az MSZP álproblémának nevezte a bevándorlást? Ehhez képest a szocialisták ma már a kormánnyal értenek egyet a kvótakérdésben. Vagy mégsem.

Molnár Gyula (Fotó: MTI)

Molnár Gyula (Fotó: MTI)

Totális hátraarcot mutatott be a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kvótaügyben, miután stílszerűen Brüsszelben bejelentették, hogy elutasítják a kényszer-betelepítés ötletét, és támogatják a kormány ellene való harcát. Az új irányt maga a két hónapja megválasztott szocialista elnök, Molnár Gyula vázolta fel, aki még ennél is meglepőbbet mondott egy, a napokban tartott háttérbeszélgetésen: a menekülthullám kapcsán a magyar kormány időben és jól reagált, míg az Európai Unió késlekedett. A baloldali pártvezér talán maga is megijedt attól, miket beszél, legalábbis gyorsan hozzáfűzte, hogy az október 2-ai kvótanépszavazást továbbra is feleslegesnek tartja, mert valójában nincs semmilyen kvóta. De ha volna, akkor még az Országgyűlésben is hajlandóak lennének a kormány oldalán szavazni.


Kiszelly Zoltán politológust kértük: segítsen értelmezni, mi történik az MSZP-nél. A szakértő szerint egyszerűen arról van szó, hogy a párt „le akar szállni a döglött lóról”, az európai baloldali tömörülés vezetése (Molnár Gyula brüsszeli útján Martin Schultzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével is egyeztetett) pedig ezt most meg is engedte nekik.

– Akárhogy is, az MSZP próbálkozása teljesen hiteltelen, hiszen továbbra sem vállal fel egy fix álláspontot, hanem a régi recept szerint sumákol – összegzett. Ez a kommunikáció leginkább a baloldal szimpatizánsait zavarhatja, hiszen továbbra sem egyértelmű, milyen döntést ajánlanak a szocialisták az egy hónap múlva esedékes kvótanépszavazáson.


Az MSZP sodródásával párhuzamosan a kisebb baloldali pártok – az Együtt, a PM és a MoMa – már azzal álltak elő, hogy közösen kampányolnak majd a népszavazás bojkottálása mellett. A DK is ebben érdekelt, ugyanakkor egy ilyen összeborulásban – ki tudja, miért? – mégsem vesz részt. Meglehet, nincs is rá ideje, mert éppen a saját portája rendbe rakásával van elfoglalva. Kerék-Bárczy Szabolcs, a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnökségi tagja ugyanis miután a 168 Órában megírta, hogy „a DK politikája megbukott”, faképnél hagyta a tömörülést. Úgy tűnik tehát, hogy a kvóta szépen lassan felzabálja a baloldalt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.