EUR: 326,05 Ft
CHF: 282,24 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület

Meghódították a föld legmélyebb pontját!

A Pál-völgyi-barlangtól indult és a Marczibányi térre érkezett haza az a négyfős magyar barlangászcsapat, amely meghódította a világ legmélyebb pontját, és arról – a világon elsőként – teljes fotó- és videódokumentációt is készített.

Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila, az Inverse Everest expedíció résztvevői augusztus 1-jén indultak Grúzián keresztül Abháziába, a Krubera-Voronya-barlangba, amely 2197 méteres mélységével a világ legmélyebb barlangja. A Kaukázus nyugati peremén lévő Arabika-masszívumban előbb terepjáróval, majd később gyalogosan érték el a 2300 méter magasan fekvő nemzetközi barlangkutató tábort. A hozzájuk csatlakozó Fábián Botonddal együtt azzal a céllal szálltak le a barlangba, hogy filmet és fényképeket készítsenek a föld legmélyebb pontjáig vezető kalandos és cseppet sem veszélytelen útjukról.


Inverse Everest expedíció dr. Ambrus Gergely barlangi mentő ifj. Adamkó Péter barlangi mentő Jáger Attila barlangkutató Tóth Attila barlangkutató ( Fotó: Sáfár Tibor)

Hazatértek a budai barlangászok: Jager Attila, ifj. Adamkó péter, Ambrus Gergely és Tóth Attila (Fotó: Sáfár Tibor)

– Eddigi életünk legkeményebb barlangtúrája volt, 2-3 fokos hőmérsékletben mozogtunk, én össze is szedtem valami vírust a vízből, amitől gyenge voltam, de a srácok nem hagytak magamra. A barlangászás csapatsport, és ebben is jól vizsgáztunk – mondta ifjabb Adamkó Péter. Ambrus Gergely, az expedíció vezetője hozzátette, a Game Over ponton, a föld mélyén is otthon érezték magukat.

Inverse Everest zászlós

A föld legmélyebb pontjára, -2080 méterre is lejutott a piros hátizsákból, fehér molinóból és zöld pólóból összerakott alkalmi magyar zászló

– Mindenkinek megvolt a maga feladata Gergő vezetett és fotózott, Petya videózott, Atca a logisztikát bonyolította le és ő gondoskodott az élelemről is. Én a technikáért voltam felelős (mászókötelek, felszerelés stb.). Összedolgoztunk – mesélte Tóth Attila, a Pál-völgyi-barlang kutatója. Ambrus Gergely is azt erősítette meg, hogy voltak húzós pillanatok, de együtt mindent megoldottak.


Inverse Everest főzés

Főzőcske a barlang mélyén – közben Petya jóvoltából rock zenét hallgattak a fiúk

– Nem is lefelé a Game Overnél, inkább amikor vissza kellett jönni az úgynevezett Yello Tube-on, ahol több száz méteren át ugyanabban a pozícióban kellett átkúszni, és a csomagok is mindig elakadtak, vagy a szifonnál, ahol 1400 méter mélyen voltunk, és a kétfokos vízben átúszva öt méteren keresztül a víz alatt két órát vett igénybe, amíg a fejenként 15-20 kilós csomagokkal, neoprémruhában kijutottunk. Mindenesetre végig a jókedv és a vidám hangulat uralkodott. Másként ez nem is megy! – mondta Ambrus Gergely, akitől azt is megtudtuk, hogy bár magyar zászló nem volt náluk, egy zöld technikai pólóból, az Inverse Everest molinójuk fehér hátuljából és egy piros hátizsákból rögtönöztek egy nemzeti lobogót, amellyel fényképezkedtek a Game Overben.

Inverse Evereste szifon

Felfelé a barlang torkában

A barlang legmélyebb pontjának meghódítására augusztus 8-án indultak el, augusztus 9-én elérték a –1200-as szinten lévő tábort, ezután pedig –1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot (szifont) és lejutottak a –1600 méter mélyen lévő táborig. Augusztus 12-én egy nagy, 20 órás rohammal jutottak le a Krubera-Voronya-barlang legmélyebb, még száraz lábbal elérhető Game Over nevű pontjába –2080 méter mélységben.

Inverse Everest Game over pont

Ereszkedés a Game overbe, a föld végpontjába

A visszafelé vezető út sem volt zökkenőmentes, egy alkalommal egy félnapos kényszerpihenőt is kellett iktatni, mert a felszínen heves esőzések voltak, és meg kellett várni, amíg a csapadék végigzúdult a víznyelőbarlangon.

Kilencnapos, 210 órás föld alatti tartózkodás után jutottak sikeresen felszínre. Többórányi filmet és egy terabájtnyi fotóanyagot készítettek, melyet tavasszal könyvben és filmben mutatnak be a nagyközönségnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.