EUR: 307,69 Ft
CHF: 287,30 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Megsemmisítik a Costa Concordia hajóroncsát

Genova, 2016. szeptember 1.
Vontatóhajó húzza a 2012 januárjában az olaszországi Giglio-szigetnél zátonyra futott Costa Concordia olasz óceánjáró roncsát a genovai kikötőben 2016. szeptember elsején. A mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú roncshajót feldarabolják. (MTI/EPA/Luca Zennaro)

Egyetlen egy darab sem marad a 2012. január 13-án sziklazátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia olasz tengerjáró hajóból, amely vázának utolsó részeit a genovai kikötőben csütörtökön kezdték el szétszedni.

A Costa Concordia roncsát négy vontatóhajóval a genovai kikötőnek abba a medencéjébe húzták át, ahol a megsemmisítésre ítélt hajók utolsó darabjait szedik szét. Mint minden más hajó utolsó útján a kikötő szirénája most is megszólalt a tengerjáró búcsúztatására.

A Costa Concordiából már csak a legalsó emeletek rozsdás váza áll, ezt is darabokra szedik.

A 114 ezer tonna súlyú, háromszáz méter hosszú tengerjárón mintegy 4230-an utaztak. A toszkán Giglio-szigeténél történt balesetben 32 személy veszítette életét közöttük a hajón dolgozó Fehér Sándor hegedűművész is.

A tengerben oldalára dőlt hajóroncsot 2013 szeptemberében felegyenesítették, majd 2014 nyarán Genova kikötőjébe vontatták. Itt mostanáig tartott a tengerjáró szétszedése, amelynek során több mint 25 ezer tonna újrahasznosítható anyagot távolítottak el a hajóból. A Costa Concordia megsemmisítésének 100 millió eurós költségét is a Costa Crociere olasz hajótársaság állta.

Francesco Schettinót, a hajó kapitányát idén májusban 16 év börtönre ítélte a másodfokú bíróság, örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Az ítélet indoklását a bíróság augusztus 31-én közölte. Az eddig szabadlábon levő Francesco Schettino védőügyvédei bejelentették, hogy a legfelső bíróságon fellebbeznek.

Kapcsolódó Cikkek