2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

Menekülnek a turisták egy életre kelt vulkán miatt

Mentőalakulatokat mozgósítottak szerdán Indonéziában, hogy segítsenek biztonságba helyezni csaknem 400, többségében külföldi turistát a Lombok szigetén található Rinjani vulkán közeléből, amely előző nap kitört – közölte a délkelet-ázsiai ország egyik katasztrófavédelmi illetékese.

A Rinjani – pontosabban a kráterében található Barujari vulkanikus kúp – kedd délután tört ki, két kilométeres magasságot elérő füst- és hamuoszlopot lövellve ki – mondta Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófaelhárítási hivatal szóvivője. “Mentőcsapatot küldtünk a Rinjani hegyhez a turisták evakuálása céljából. A segítség szerda reggel indult útnak” – tette hozzá a szóvivő.


A tájékoztatás szerint 333 külföldi és 56 indonéz állampolgár indult vasárnap óta a tűzhányó megmászására, amely nagyjából három nap alatt teljesíthető. Egy tisztségviselő elmondta, hogy 120 turista már elindult lefelé a hegyről. A 3726 méter magas Rinjani a második legmagasabb indonéz vulkán, a csendes-óceáni “tűzgyűrűn” található indonéz szigetvilág 129 aktív tűzhányójának egyike.

A hatóságok azt javasolták a Balitól keletre található Lombokon tartózkodó turistáknak, hogy legalább 3 kilométeres távolságban maradjanak az aktivitást mutató tűzhányótól, amelyet minden évben túrázók ezrei keresnek fel.

A Rinjani által kilövellt hamufelhő szerdán egy-két késést leszámítva nem okozott komolyabb zavart a légi közlekedésben – mondta a közlekedési minisztérium egyik szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek