EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Menekülnek a turisták egy életre kelt vulkán miatt

vulkán

Mentőalakulatokat mozgósítottak szerdán Indonéziában, hogy segítsenek biztonságba helyezni csaknem 400, többségében külföldi turistát a Lombok szigetén található Rinjani vulkán közeléből, amely előző nap kitört – közölte a délkelet-ázsiai ország egyik katasztrófavédelmi illetékese.

A Rinjani – pontosabban a kráterében található Barujari vulkanikus kúp – kedd délután tört ki, két kilométeres magasságot elérő füst- és hamuoszlopot lövellve ki – mondta Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófaelhárítási hivatal szóvivője. “Mentőcsapatot küldtünk a Rinjani hegyhez a turisták evakuálása céljából. A segítség szerda reggel indult útnak” – tette hozzá a szóvivő.

A tájékoztatás szerint 333 külföldi és 56 indonéz állampolgár indult vasárnap óta a tűzhányó megmászására, amely nagyjából három nap alatt teljesíthető. Egy tisztségviselő elmondta, hogy 120 turista már elindult lefelé a hegyről. A 3726 méter magas Rinjani a második legmagasabb indonéz vulkán, a csendes-óceáni “tűzgyűrűn” található indonéz szigetvilág 129 aktív tűzhányójának egyike.

A hatóságok azt javasolták a Balitól keletre található Lombokon tartózkodó turistáknak, hogy legalább 3 kilométeres távolságban maradjanak az aktivitást mutató tűzhányótól, amelyet minden évben túrázók ezrei keresnek fel.

A Rinjani által kilövellt hamufelhő szerdán egy-két késést leszámítva nem okozott komolyabb zavart a légi közlekedésben – mondta a közlekedési minisztérium egyik szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.