EUR: 305,49 Ft
CHF: 269,50 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Külföld

Merkeléket megverték Berlinben

A szociáldemokrata párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi berlini tartományi választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg. Ez 5,3 százalékpontos visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott tartományi parlamenti választáson szerzett 28,3 százalékhoz képest, és a párt történetének második legrosszabb berlini választási eredménye.

A szociáldemokraták eddigi koalíciós társa, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) 18 százalékkal végzett a második helyen. Ez ugyancsak 5,3 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,3 százalékhoz képest, és a CDU legrosszabb berlini tartományi választási eredménye.

Az ellenzéki Zöldek 16,5 százalékot szereztek, támogatottságuk 1,1 százalékponttal csökkent a 2011-es 17,6 százalékhoz képest.

Az SPD-től balra álló Baloldal 15,5-16,5 százalék közötti eredményt ért el, ami 3,8-4,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 11,7 százalékhoz viszonyítva.

A CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) 11,5-12,5 százalék közötti eredménnyel jutott be a képviselőházba.

A liberális FDP 6,5 százalékos eredménnyel ismét képviseletet szerzett a helyi törvényhozásban. A liberálisok 2011-ben 1,6 százalékos eredménnyel estek ki.

A Kalózpárt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, 1,5-2 százalék közötti eredménnyel távozik a képviselőházból. A párt 2011-ben 8,9 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

A választási részvételi arány várhatóan jelentősen meghaladja a 2011-es 60,2 százalékot; a tartományi választási bizottság adatai szerint 16 órakor – két órával az urnazárás előtt – 53,1 százalékos volt a részvételi arány, ami 7,1 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti választás azonos időszakában mért 46 százalékhoz képest.

Sajtójelentések szerint több szavazókörnél a 18 órai urnazáráskor még sokan sorban álltak. Ők még leadhatják szavazatukat.

Az exit pollok megfelelnek a választás előtti utolsó felmérések adatainak, kivéve az AfD-t, amelynek támogatottságát magasabbra, a 12-15 százalékos sávba mérték közvélemény-kutatók. Az viszont biztos, hogy a 2013-ban alapított AfD most már a 16 tartomány közül 10-ben rendelkezik parlamenti képviselettel.

Az eredménybecslések alapján a berlini tartományban nem folytatható az SPD-CDU koalíció. A kampányban tett “szándéknyilatkozatok” alapján az a legvalószínűbb, hogy az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal alakít kormányt, és a CDU ellenzékbe szorul. Amennyiben ez így történik, a CDU már csak 7 tartományban lesz kormányon.

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Egy őrjöngő, önkívületi állapotban lévő férfihoz riasztották a rendőrséget Chicagoban. Nem kizárt, hogy az önmagából, meztelenül randalírozó ámokfutó valamilyen drog hatása alatt lehetett, ugyanis amikor az egyenruhások megpróbálták lecsillapítani, az szó nélkül rátámadott a szolgálatot teljesítő járőrökre.

 • Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

 • Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt – jelentette be csütörtökön Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter.