EUR: 326,36 Ft
CHF: 283,74 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XXII.kerület

Miért kellett lezárni a Vencel-kerti átjárót?

A Baross Gábor telep és Rózsakert között elterülő Vencel-kert gyors és közvetlen gyalogos átjárást biztosított a két kerületrész között. Most azonban döbbenten tapasztalták az erre közlekedők, köztük a babalátogatóba járó védőnők, hogy kerítéssel és kapukkal zárták le az átjárókat. Utánanéztünk, mi az oka ennek.

Vencel kert ház főbejárat22

A hajdani Vencel villa főbejárata

A Vencel-kertnek jelenleg az önkormányzat és egy magánszemély, a rózsakerti termelői piacot is üzemeltető Hellinger Irma a tulajdonosa.


Vencel kert ház22

Kívül-belül, mindenhol graffiti az egykor patinás villa falain

– Lakossági bejelentés alapján hatósági eljárás kezdődött a Vencel-kertben lévő épület közbiztonságot veszélyeztető állapota ügyében. A helyszíni szemlén megállapították, hogy az egész területet idegen személyek használják, több kijárt útvonalon folyamatosan közlekednek, a szemetet eldobálják, kutyákat sétáltatnak, fiatalkorúak randalíroznak, akik az épületet és környezetét tönkretették – számolt be a Lokál Extrának Hellinger Irma. A tulajdonos hozzátette, a Vencel-kert területe sohasem volt közterület. Amíg az épület lakott volt, az ott élők kutyái távol tartották a tolvajokat, betörőket, garázdálkodókat.

Vencel kert kapulezárás22

A Vencel kerti átjárót ideiglenes kapukkal kellett lezárni

Hellinger Irma a lezárást azzal indokolta, hogy a tulajdonosokat az Építésügyi és Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály mint másodfokú hatóság jogerős határozatban kötelezte a közbiztonság érdekében a telek határán a hiányos kerítésszakaszok pótlására.


Vencel kert padlás22

Így néz ki most a tetőtér, amelyből egyszer majd gyermek-játszóhelyet szeretne kialakítani a tulajdonos

– Kötelesek vagyunk a kapukat zárva tartani, ez alól kivételt képez a termelői piac nyitvatartási ideje. A Vencel-kerti területre érvényben van egy telekalakítási terv, amelynek értelmében a III. utca–Vencel utca és a Rózsakert utca között kialakítanánk egy utat az átjárhatóság érdekében. Ennek az útnak a megépítéséig azonban a Vencel-kert területe le lesz zárva.

Wenczelék laktak itt egykor

A Wenczel fivéreknek, Tibornak és Árpádnak a mai Vencel-kert és Vencel utca területén volt a telkük, innen a mai elnevezés. Tudunk még egy testvérről, Tivadarról, aki 1900-ban klinikai gyakornokként dolgozott. A fivérek apja (szintén Tivadar) kúriai bíró volt, aki 1891-ben halt meg. Árpád a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjaként minden bizonnyal a leggazdagabbak közé tartozott, Tibor állandó lakos volt Budatétényben, és amellett, hogy miniszteri tanácsos volt, Barosson az egyházközség is sokat köszönhetett neki. A képeken látható romos épület nem az, ami hajdanán a család lakhelyéül szolgált: ez a család egyik intézőjének épülete volt. A Wenczel család egykori rezidenciája ettől kicsit északabbra állt.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.