EUR: 308,40 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Belföld

Miért sétálhatott el szabadon Budaházy?

Gyakorlott jogászok is meglepődtek azon, hogy bár terrorcselekmények miatt 13 évre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt, az egykori hídfoglalót, a bíróság mégsem rendelte el előzetes letartóztatását. A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbez az ítélet ellen.

Budaházy Györgyöt 13 év fegyházra, 14 társát pedig 5–12 év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmények elkövetése miatt. Az elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet tagjai együtt terveztek el és hajtottak végre több erőszakos cselekményt, a bíróság mindezek ellenére egyikük esetében sem rendelte el az előzetes letartóztatást. A nem jogerősen elítélt terroristák vezetője, Budaházy György és hat vádlott-társa esetében házi őrizetet, három vádlott esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el – vagyis egyetlen elítéltnek sem kell rács mögé mennie a másodfokú eljárásig.

– A Központi Nyomozó Főügyészség minden végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlott esetében fellebbezést nyújtott be a kényszerintézkedés ellen. Álláspontunk szerint indokolt lenne a vádlottak előzetes letartóztatása, mert az 5–13 év közötti szabadságvesztés-büntetések súlya már önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét – hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva Nagy Andrea, az ügyészség szóvivője.

– Valóban meglepő az enyhe kényszerintézkedés egy ilyen ügyben – reagált a Lokálnak dr. Kamarás Péter ügyvéd. – A bírói gyakorlatban nem nagyon található precedens terrorcselekmények ügyében hozott ítéletre, de általánosságban elmondható, hogy az öt évnél súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elsőfokú ítélethirdetése után előzetes letartóztatásba szokták helyezni a nem jogerősen elítélt személyeket.

Az ismert védőügyvéd szerint talán az indokolhatta az ügyben a házi őrizet elrendelését, hogy az ügy 2009 óta húzódik.

Ugyanakkor Budaházy nyilatkozataiban a koncepciós eljárásról hangoztatott véleményét támasztja alá azzal, hogy nem került előzetesbe:

– A kényszerintézkedés kapcsán a bíróság sokkal jobban mérlegelte a jogot vagy az emberi jogot… Úgy látszik, ezzel kapcsolatban nem volt semmilyen megrendelés vagy elvárás (mint az ítélettel kapcsolatban… – a szerk.) – közölte Budaházy percekkel az ítélethirdetés után.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az okoseszközök használatára fel kell készíteni a diákokat

  Az okoseszközök használatára fel kell készíteni a diákokat

  Az okoseszközök akkor igazán hasznosak, ha okos emberek használják ezeket, okos dolgokra; ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok már tanulmányaik során elsajátítsák ezek használatát – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) médiaműhelyének csütörtöki átadóján.

 • Az új migrációs rendelet meghívót jelent a migránsoknak Európába

  Az új migrációs rendelet meghívót jelent a migránsoknak Európába

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által megszavazott, a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezete komoly veszélyt hordoz magában, ugyanis meghívót jelent a migránsoknak Európába – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője Brüsszelben csütörtökön.

 • A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre

  A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre

  A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetés területére, amit az is jelez, hogy az elmúlt két évben a közétkeztetést ellenőrző és ösztönző több program is elindult – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.