EUR: 310,94 Ft
CHF: 259,63 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Miért sétálhatott el szabadon Budaházy?

Gyakorlott jogászok is meglepődtek azon, hogy bár terrorcselekmények miatt 13 évre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt, az egykori hídfoglalót, a bíróság mégsem rendelte el előzetes letartóztatását. A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbez az ítélet ellen.

Budaházy Györgyöt 13 év fegyházra, 14 társát pedig 5–12 év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmények elkövetése miatt. Az elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet tagjai együtt terveztek el és hajtottak végre több erőszakos cselekményt, a bíróság mindezek ellenére egyikük esetében sem rendelte el az előzetes letartóztatást. A nem jogerősen elítélt terroristák vezetője, Budaházy György és hat vádlott-társa esetében házi őrizetet, három vádlott esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el – vagyis egyetlen elítéltnek sem kell rács mögé mennie a másodfokú eljárásig.


– A Központi Nyomozó Főügyészség minden végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlott esetében fellebbezést nyújtott be a kényszerintézkedés ellen. Álláspontunk szerint indokolt lenne a vádlottak előzetes letartóztatása, mert az 5–13 év közötti szabadságvesztés-büntetések súlya már önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét – hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva Nagy Andrea, az ügyészség szóvivője.

– Valóban meglepő az enyhe kényszerintézkedés egy ilyen ügyben – reagált a Lokálnak dr. Kamarás Péter ügyvéd. – A bírói gyakorlatban nem nagyon található precedens terrorcselekmények ügyében hozott ítéletre, de általánosságban elmondható, hogy az öt évnél súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elsőfokú ítélethirdetése után előzetes letartóztatásba szokták helyezni a nem jogerősen elítélt személyeket.


Az ismert védőügyvéd szerint talán az indokolhatta az ügyben a házi őrizet elrendelését, hogy az ügy 2009 óta húzódik.

Ugyanakkor Budaházy nyilatkozataiban a koncepciós eljárásról hangoztatott véleményét támasztja alá azzal, hogy nem került előzetesbe:

– A kényszerintézkedés kapcsán a bíróság sokkal jobban mérlegelte a jogot vagy az emberi jogot… Úgy látszik, ezzel kapcsolatban nem volt semmilyen megrendelés vagy elvárás (mint az ítélettel kapcsolatban… – a szerk.) – közölte Budaházy percekkel az ítélethirdetés után.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Újra Bűbájos Hétvége Tarcalon

  Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétévégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület.

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.