2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Külföld

Miért szeretik a migránsokat a svédek?

Svédország vezetésével támadják hazánk migrációs politikáját az északi országok. Egy sokáig ott élt magyar migrációs szakembertől megtudtuk: a meglehetősen szegregáltan élő svédek jelentős része sosem találkozik menekültekkel. Ráadásul a jelenlegi svéd kormánytöbbséget évtizedek óta támogatja a helyi muszlim közösség.

Jó néhány kritika érte Magyarország migrációs politikáját svéd oldalról, többek között Svédország kezdeményezett elsőként eljárást hazánk ellen, mondván: nem vagyunk hajlandóak visszafogadni a Svédországban elutasított menedékkérőket. A svéd politika aránytalanul bőkezű – segített lapunknak megérteni a svéd hozzáállást Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, aki élete jelentős részében Svédországban élt.


Malmö, 2016. január 28. A 2016. január 28-án közreadott képen egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt 2015. december 19-én. A svéd hatóságok 2016. január 27-én bejelentették, hogy mintegy 80 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezik, akiknek a menedékjog iránti kérelmét az előző évben elutasították. (MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

Malmö, 2016. január 28.
A 2016. január 28-án közreadott képen egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt 2015. december 19-én. A svéd hatóságok 2016. január 27-én bejelentették, hogy mintegy 80 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezik, akiknek a menedékjog iránti kérelmét az előző évben elutasították. (MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

– A jelenlegi svéd bevándorlási politika alapjait még Olof Palme rakta le a ’70-es években, sarokkövei annyira elfogadóak, hogy hosszabb távon is biztosítják a bevándorlók vallási, kulturális joggyakorlását. Ez azóta sem változott, de nem is okoz feszültségeket a svéd társadalomban. Elsősorban azért nem, mert egy olyan alacsony népsűrűségű országban, mint Svédország, a lakosság teljesen szegregáltan képes élni úgy, hogy egy átlagos svéd talán soha nem is találkozik egyetlen menekülttel sem. Nagyon kevés a valódi nagyváros Svédországban, de ha megnézzük akár Stockholmot is, a szigetekre épült város középső, polgári lakosságot tömörítő szigetén élők közül sokan életükben nem mennek át egy másik szigetre, ahol már élnek befogadott migránsok, így a velük járó problémákkal sem szembesülnek – magyarázta a migrációs kutató.

Stockholm, 2015. szeptember 12. Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba. (MTI/EPA/Jonas Ektsromer)

Stockholm, 2015. szeptember 12.
Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba. (MTI/EPA/Jonas Ektsromer)

A szakember arra is rámutatott, hogy a svédek többsége nem is hall migrációs problémákról, mert az ottani sajtó elhallgatja a migránsok által elkövetett bűncselekményeket.


Ugyanakkor az is tovább árnyalja a képet, hogy a jelenleg is regnáló svéd Szociáldemokrata Párt már a ’90-es évek közepe óta támogatói között tudhatja a helyi iszlám közösséget. Olyannyira, hogy a 2014-es választások előtt a svédországi mecsetekben a kormánypártok támogatására buzdítottak az imámok.

Munkedal, 2015. október 20. Egy menedékkérőket befogadó, lakókonténerekből megépített állomás tüzével küzd egy tűzoltó a svédországi Munkedalban 2015. október 20-án. Egy héten belül ez volt a negyedik ilyen tűzeset a skandináv országban. (MTI/EPA/Adam Ihse)

Munkedal, 2015. október 20.
Egy menedékkérőket befogadó, lakókonténerekből megépített állomás tüzével küzd egy tűzoltó a svédországi Munkedalban 2015. október 20-án. Egy héten belül ez volt a negyedik ilyen tűzeset a skandináv országban. (MTI/EPA/Adam Ihse)

Göteborg, 2015. szeptember 9. Ezrek tüntetnek a migránsok Svédországba való befogadásáért a göteborgi Götaplatsen téren 2015. szeptember 9-én. (MTI/EPA/TT/Adam Ihse)

Göteborg, 2015. szeptember 9.
Ezrek tüntetnek a migránsok Svédországba való befogadásáért a göteborgi Götaplatsen téren 2015. szeptember 9-én. (MTI/EPA/TT/Adam Ihse)

Kapcsolódó Cikkek