2018. március 20., kedd
Klaudia,

Aktuális

Migránsokkal építene új Európát Merkel

Miközben Magyarország népszavazásra készül a kvótákról, addig Németország rendíthetetlenül betelepítéspárti. Az ottani politikai elit ugyanis komoly hasznot remél a bevándorlóktól.

Idomeni, 2015. december 7. Migránsok ételért állnak sorban a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti határátkelő görög oldalán 2015. december 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotó: MTI

Az Európai Egyesült Államok létrehozása miatt van szüksége Németországnak a menekültekre – többek között erről is beszél a Lokálnak Kiss J. László professzor. A térség szakértője azt mondta, hogy a jelenlegi német politikai elit abban érdekelt, hogy egy soknemzetiségű társadalmat hozzon létre egy egységes Németország helyett. – A többvallású és -nyelvű társadalom ugyanis jóval könnyebben mozgósítható egy Európai Egyesült Államok kiépítésére, mint egy önálló nemzeti tudattal bíró – mutatott rá.


A professzor azt is kiemelte, hogy Németországnak komoly gazdasági és versenyképességi érdeke is fűződik a bevándorlók beengedéséhez. Nem csupán a népesség fogyását állítanák meg a migránsokkal, hanem a német ipar teljesítményét is velük pörgetnék fel. – Németország súlyos szakmunkáshiánnyal küzd és a mérnökök utánpótlása sincs megoldva, márpedig gazdasági hatalma megőrzése érdekében pótolnia kell az emberi erőforrásokat – fogalmazott.

Berlin, 2016. augusztus 15. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke pártjának ülésére érkezik Berlinben 2016. augusztus 15-én. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Fotó: MTI

Kiss J. László ugyanakkor hangot adott annak a véleményének is, hogy sem a „multinacionális” Németország kiépítése, sem pedig a gazdaság élénkítése nem jött be (legalábbis egyelőre) Angela Merkel kancellárnak. – Éppen az összekevert társadalom terve hívta életre az AfD-t, azt a pártot, amely a nemzeti tudaton alapszik és jelentős számú szavazatot vesz el Merkel CDU-jától – húzta alá. A német ipar pedig nem tud semmit kezdeni a többségében képzetlen bevándorlókkal.


A szakértő nem számít arra, hogy Angela Merkel változtatna a menekültpolitikáján, nem fogja elismerni, hogy történelmi hiba volt, amikor tavaly szeptemberben kinyitotta a kapukat a migránsok előtt. – Merkel felfogása ebben a kérdésben liberális, azt vallja, hogy a népvándorlás ellen nincs megoldás, a határokat sem lehet megvédeni – értékelt lapunknak a professzor.

Berlin, 2015. szeptember 10. Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10.
Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10. Angela Merkel német kancellár (k) érkezik a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomására 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10.
Angela Merkel német kancellár (k) érkezik a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomására 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Idomeni, 2016. március 11. Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Idomeni, 2016. március 11.
Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hegyeshalom, 2015. szeptember 14. A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hegyeshalom, 2015. szeptember 14.
A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Címkék

Kapcsolódó Cikkek