2017. november 20., hétfő
Jolán

Aktuális

Migránsokkal építene új Európát Merkel

Miközben Magyarország népszavazásra készül a kvótákról, addig Németország rendíthetetlenül betelepítéspárti. Az ottani politikai elit ugyanis komoly hasznot remél a bevándorlóktól.

Idomeni, 2015. december 7. Migránsok ételért állnak sorban a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti határátkelő görög oldalán 2015. december 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotó: MTI

Az Európai Egyesült Államok létrehozása miatt van szüksége Németországnak a menekültekre – többek között erről is beszél a Lokálnak Kiss J. László professzor. A térség szakértője azt mondta, hogy a jelenlegi német politikai elit abban érdekelt, hogy egy soknemzetiségű társadalmat hozzon létre egy egységes Németország helyett. – A többvallású és -nyelvű társadalom ugyanis jóval könnyebben mozgósítható egy Európai Egyesült Államok kiépítésére, mint egy önálló nemzeti tudattal bíró – mutatott rá.


A professzor azt is kiemelte, hogy Németországnak komoly gazdasági és versenyképességi érdeke is fűződik a bevándorlók beengedéséhez. Nem csupán a népesség fogyását állítanák meg a migránsokkal, hanem a német ipar teljesítményét is velük pörgetnék fel. – Németország súlyos szakmunkáshiánnyal küzd és a mérnökök utánpótlása sincs megoldva, márpedig gazdasági hatalma megőrzése érdekében pótolnia kell az emberi erőforrásokat – fogalmazott.

Berlin, 2016. augusztus 15. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke pártjának ülésére érkezik Berlinben 2016. augusztus 15-én. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Fotó: MTI

Kiss J. László ugyanakkor hangot adott annak a véleményének is, hogy sem a „multinacionális” Németország kiépítése, sem pedig a gazdaság élénkítése nem jött be (legalábbis egyelőre) Angela Merkel kancellárnak. – Éppen az összekevert társadalom terve hívta életre az AfD-t, azt a pártot, amely a nemzeti tudaton alapszik és jelentős számú szavazatot vesz el Merkel CDU-jától – húzta alá. A német ipar pedig nem tud semmit kezdeni a többségében képzetlen bevándorlókkal.


A szakértő nem számít arra, hogy Angela Merkel változtatna a menekültpolitikáján, nem fogja elismerni, hogy történelmi hiba volt, amikor tavaly szeptemberben kinyitotta a kapukat a migránsok előtt. – Merkel felfogása ebben a kérdésben liberális, azt vallja, hogy a népvándorlás ellen nincs megoldás, a határokat sem lehet megvédeni – értékelt lapunknak a professzor.

Berlin, 2015. szeptember 10. Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10.
Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10. Angela Merkel német kancellár (k) érkezik a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomására 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Berlin, 2015. szeptember 10.
Angela Merkel német kancellár (k) érkezik a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomására 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Idomeni, 2016. március 11. Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Idomeni, 2016. március 11.
Migránsok tolakodnak egy ételadományt osztó autó előtt a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 11-én. Az áteresztési pontnál 15 ezer ember várakozik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hegyeshalom, 2015. szeptember 14. A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hegyeshalom, 2015. szeptember 14.
A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Beton terelőelemekkel is biztosítja a fővárosi vásárokat a rendőrség

  Beton terelőelemekkel is biztosítja a fővárosi vásárokat a rendőrség

  A korábbi évek gyakorlatát kiegészítve, a rendőrjárőrök mellett idén beton terelőelemekkel is biztosítja a rendőrség a fővárosi ünnepi vásárokat – mondta Csécsi Soma alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője a Városháza Parkban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

 • Egyszülős családokat támogató központ nyílik Budapesten

  Egyszülős családokat támogató központ nyílik Budapesten

  Egyszülős családokat támogató központ nyílik várhatóan februárban Budapesten, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány hétfőn vette birtokba és mutatta be az erre szolgáló egykori üzlethelységet a Mária utca és Üllői út sarkán.

 • Balog: A tehetség kibontakoztatása fontos nemzeti ügy

  Balog: A tehetség kibontakoztatása fontos nemzeti ügy

  Az egyéni tehetség lehet, hogy még magánügy, kibontakoztatása azonban semmiképp: az fontos nemzeti kérdés – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), ahol az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) a XXXIII.