2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Belföld

Mosolyogva sportol Dávid – Elképzelni a lehetetlent 5. rész

Pattogtatták a labdát, lendületesen dobták a kosarakat a Budapesti Hársfa Egyesület kosárlabdaedzésén. Mindenki élvezete a játékot, köztük a Down-szindrómás Aranyos Dávid is.  

BBC_2877

Szeretlek, kisfiam!


A csapatban, ahová Dávid nagyjából két és fél éve jár edzésre, vannak idősebbek, már nyugdíjasok, valamint tizenévesek is. A tréningeket a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara tornacsarnokában tartják minden hét csütörtökén. Dávid mindig édesanyjával, Katalinnal megy az edzésekre, sőt a versenyekre is. Az egész család életében fontos szerepet tölt be a sport. Dávid mindegyik testvére sportol, sőt van köztük, aki jelenleg edzőként tevékenykedik. 


Mozgássérült, sportot szerető újságíróként feladatomnak tekintem, hogy sajátos élettörténeteket mutassak be. Éppen ezért Valczer Hajni fotóriporter kolléganőmmel – aki egy hatéves kislány anyukája – olyan sorozatot találtunk ki, amelyben utánpótláskorú, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyrendszerében sportoló, értelmi sérült gyerekeket mutatunk be családjaikkal. A riportok során készült fotókból pedig kiállítást szeretnénk szervezni. Elképzelni a lehetetlent című sorozatunk 5. része.

Anyukája nagyon örülne, ha fia legalább egyszer kijutna a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra a kosárlabdacsapat tagjaként, és képviselhetné Magyarországot.

BBC_0534

Az ifjú kosárlabda tehetség edzőjével, Galambos Zsolttal

A Hársfa Egyesület edzője, Galambos Zsolt, aki egyben a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) kosárlabda szakágának vezetője, sok szép sikert ért már el. A tavalyi, Los Angeles-i Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon a magyar kosárlabdacsapat feljutott a csúcsra, vagyis aranyéremmel térhetett haza Amerikából.


– Dávid nagyon ügyes, tehetséges és még nagyon fiatal, szép jövő előtt áll! Nagyon jó, hogy az edzésekre és a versenyekre is elkíséri édesanyja, Katalin. A Hársfa Egyesületre korábban is jellemző volt a családias hangulat. Dávid anyukája csaptunk egyik legnagyobb szurkolója – mesélte Galambos Zsolt.

– Az egészségügyben dolgozom, Dávidot viszonylag későn születem, hiszen már 39 éves voltam – árulta el Dávid édesanyja. – Nem tudtuk előre, hogy Down-szindrómás lesz. Az elején nagyon kétségbe voltam esve. Dávid testvérei segítettek abban, hogy talpra álljak a kezdeti sokk után – idézte fel. – Ma már úgy gondolom, szegényebb lenne az életem Dávid nélkül, és nagyon boldog vagyok, ha sikereket ér el a sportban vagy az iskolában – tette hozzá mosolyogva Katalin, aki biztos benne, hogy fia tíz-húsz év múlva is a családban marad, testvérei körében. Legalábbis ezek a terveik. Szerencsére az ifjú kosárlabdázó sok mindenben önálló. Például maga választja ki a ruhát, amelyet éppen fel akar venni, és egyedül is öltözködik.

– Reméljük, Aranyos Dávid nemzetközi szinten sok szép sportsiker részese lesz, és ezzel is öregbíti majd a magyar speciális olimpikonok hírnevét. Hajrá, Dávid! – tette hozzá az anyuka.

A cikksorozat előző részében Koch Norbit mutattuk be.

Fotó: Valczer Hajni

Kapcsolódó Cikkek

 • Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve közvetlen környezetében bűnszövetségben, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken – tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy februárban terjessze a parlament elé a “Stop Soros” törvénycsomagot, hogy az Országgyűlés tárgyalni tudja azt – közölte Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Változik a 105-ös busz útvonala, továbbá várakozásra lehet számítani a 4-es és a 6-os villamos, illetve több másik busz és troli vonalán a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon egy szombat délutáni tüntetés miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.