2018. április 24., kedd
György

Egyéb I.kerület XI.kerület

Nádasdy Borbála: A francia férjem hazakísért

Nádasdy Borbála grófnő 17 évesen kényszerült elhagyni szülőföldjét, 56 évet élt külföldön, míg tavaly nyáron Jean Poyeton francia építész férjével együtt végleg hazaköltözött. Mencshelyen a Jean tervezte présházban, Budán a Gellérthegyen laktak. A közös itthoni élet egy évig tartott fél évszázados szerelem-szeretetszövetségükből. Nádasdy Borbála férje halála óta először a budaörsi könyvtárban beszélt életéről, a női sorsról.

Nádasdy Borbála-könyvek

Gróf Nádasdy Borbála ízes életrajzi köteteiben derűsen és reményt adva beszél a nem mindig könnyű női sorsról

Gróf Nádasdy Borbála kényszerű száműzetése alatt volt filmsztár, feleség, édesanya, pénztárosnő, fogorvos asszisztense, fotómodell, eladónő, hullamosó, majd a balettpedagógusi hivatást választotta, és innen ment 30 év után nyugdíjba. A grófnő eddig négy kötetben írta meg memoárját, amelyben nem panaszkodva, hanem reményt és derűt sugárzóan tárja fel olvasóinak küzdelmes, kalandos életét. Az Úton-útfélen című ötödik kötet pedig már a hazai író-olvasó találkozók, új barátságok történetét örökíti meg.


Nádasdy Borbála-dedikáció

Nádasdy Borbála dedikál

– Jean távoztával újabb nehéz időszaka kezdődött az életemnek. A szomorúság, a fájdalom és a hiány mellett azonban óriási erőt ad, hogy a francia férjem hazakísért, és az volt a kívánsága, hogy magyar földbe temessék el, most ott nyugszik édesapám és édesanyám sírja mellett. Nekem pedig tennem kell a dolgom tovább, amíg szükség van rám. Elkezdtem már írni a következő könyvem, járom az országot és igyekszem megosztani az emberekkel azt a sok tapasztalatot, amit a világban kaptam, és elmondani, mi az, ami hazahozott és végérvényesen ideköt engem.

Nádasdy Borbála és Erzsébet

Gróf Nádasdy Pál lányai: Borbála és nővére, Erzsébet együtt látogatott el a Budaörsi Könyvtárba

– Mi a szüleinktől azt tanultuk, hogy nem a vagyon számít, hanem az emberi érték. A jövőn most kell dolgoznunk, a reményt magunkban hordozzuk, gyermekeinkben, unokáinkban lakozik. Két fiam van és három unokám. Ők kell tudjanak túlélni, hűségben helytállni. Mindig minden körülmények között embernek maradni. Mi otthonról ezt kaptuk és ezt adjuk tovább derűsen, a Gondviselésre hagyatkozva.


Nádasdy Borbála és Jean

Jean Poyeton Klebelsberg Kúnó Villányi úti szobrához is elkísérte feleségét

Jean Poyton francia építész

Jean Poyeton francia építésszel 3 éve gróf Bethlen István egész alakos szobának felavatásán is találkoztunk a Szent György téren

Kapcsolódó Cikkek

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.

 • Kivirágzik a város

  Kivirágzik a város

  Elérkezett a jó idő, ez pedig nem jelent mást, minthogy elindult Szolnok közterületein a virágok kiültetése.